My Blog

Schimmel verwijderen hout

Dit is het verhaal van Cees (32 jaar). Cees is bestrijder bij Van der Velden Ongediertebestrijding en hij verteld over zijn ervaring met schimmel in hout verwijderen.
Mijn naam is Cees en ik werk momenteel 4 jaar bij Van der Velden Ongediertebestrijding. Mijn specialisme is op het gebied van schimmel. Er zijn veel verschillende soorten schimmel, waarbij schimmel uit hout verwijderen het meest lastig is en echt vakmanschap vereist. Hout schimmel behandelen vraagt namelijk meer van een specialist dan alleen het schimmel verwijderen op hout. Wanneer we schimmel verwijderen hout, dan moeten we ook rekening houden met de staat waarin het hout zich bevindt. Schimmels zoals de Kelderzwam tast namelijk het hout slechts inwendig aan en zorgt er dus voor dat de bewoner of pandeigenaar de schimmel pas in een veel later stadium herkent. Het late inschakelen van de professional om schimmel verwijderen hout zorgt ervoor dat de schimmel ervoor kan zorgen dat het hout week wordt en het pand en/of de woning onbegaanbaar worden. Wanneer we schimmel op hout behandelen houden we dus altijd rekening met de staat van het hout en in hoeverre dit hout al niet vervangen moet worden om voor de veiligheid van de bewoner/pandeigenaar te waarborgen.

Schimmel verwijderen hout

Het is dus erg lastig om schimmel in hout te herkennen. Toch zijn er signalen die erop duiden dat uw houten meubel of constructie lijdt wordt aangetast door schimmel, namelijk: zwarte vlekjes, oranje poeder, weker wordend of verkleurend hout, muffe oude geur en benauwdheidsklachten. Denkt u een van deze signalen te herkennen? Neem dan direct contact met ons op! Onze specialisten, zoals Cees, zorgen er dan voor dat zij binnen 24 uur een afspraak met u maken om de situatie in kaart te brengen.

bestrijdingsdienstSchimmel verwijderen hout
read more

Blog Schimmel in huis, muur en kelder

Schimmel in huis, muur en kelder

Dit is het verhaal van Bert (79 jaar) en zijn vrouw Geertje (74 jaar) en hun ervaring met schimmel in huis verwijderen.

Mijn naam is Bert en samen met mijn vrouw Geertje woon ik in mijn ouderlijk huis in Ouderkerk aan de Amstel. Het is een fijn huis waar wij onze kinderen met plezier hebben op laten groeien. We hebben nooit last gehad van ongedierte, althans dat dachten we… Mijn vrouw Geertje wordt ook al een dagje ouder en kreeg plotseling last van benauwdheidsklachten, waarna we vanzelfsprekend naar het ziekenhuis zijn gegaan. De artsen konden na veel onderzoek niet direct vinden wat de benauwdheidsklachten veroorzaakten en gaven mijn vrouw een puffertje mee. Je weet wel, zo’n ding voor Astma. De benauwdheidsklachten werden echter niet minder en op een gegeven moment begon ik in het huis een bepaalde geur op te merken. Ik kon niet direct zien waar de geur vandaan kwam, dus heb ik onze zoon gevraagd onderzoek te doen op de computer. Hij zei mij dat het wel eens schimmel kon zijn waar wij last van hadden en maakte direct een afspraak voor ons bij Van der Velden. 24 uur later kwam er een specialist in huis om te onderzoeken of het daadwerkelijk schimmel was en helaas was dat zo… Doordat we niet eerder door hebben gehad dat we schimmel in ons huis hadden, moest er flink wat gebeuren. Hij moest schimmel kelder verwijderen en schimmel uit muur verwijderen. Gelukkig zijn we erg goed geholpen en heeft mijn vrouw in elk geval geen last meer van de benauwdheid!

Schimmel in huis verwijderen

Schimmel is een hardnekkig probleem wat ook nog eens slecht is voor de gezondheid. Het is daarom van belang om direct schimmel in huis verwijderen wanneer u een van deze kenmerken signaleert: zwarte plekjes, oranje poeder, verkleurd en/of weker wordend hout, een oude muffe geur en/of benauwdheidsklachten.

Zoekt u een bedrijf voor schimmelbestrijding? Neem vrijblijvend contact met ons op om te bespreken of wij u kunnen helpen hierbij!

bestrijdingsdienstBlog Schimmel in huis, muur en kelder
read more

Houtworm behandelen

Dit is het verhaal van Erik (32 jaar) en zijn ervaring met Van der Velden’s behandeling tegen houtworm.

Dé specialist houtworm behandelen – Van der Velden heeft mij geholpen met een behandeling tegen houtworm. Van mijn grootmoeder mocht ik de eikenhouten kast overnemen en na deze geïnstalleerd te hebben in mijn huis kwam ik erachter dat er rare beestjes uit het hout kwamen. Voornamelijk in de lade onderin vond ik veel larfjes. Direct startte ik mijn zoektocht op Google naar een ongediertebestrijder en kwam uit op Van der Velden. Ik legde de dame aan de telefoon uit wat er aan de hand was en wat de kast voor mij betekende. Zij gaf mij aan dat houtworm behandelen essentieel was voor het behoud van mijn grootmoeders kast en dat zij diezelfde dag nog een specialist konden sturen. Na arriveren heeft de specialist goed gekeken naar de larfjes en waar deze voornamelijk voorkwamen. Hierop heeft hij zijn behandeling aangepast en deze binnen aanzienlijke tijd uitgevoerd. De specialist nam mij helemaal mee in de stappen die hij ondernam. Ik ben dan ook zeer tevreden over hun dienstverlening.

Houtworm behandelen is een lastige taak, omdat blijkt dat veel beschikbare methoden voor particulieren niet het gewenste resultaat opleveren. Het is dan ook belangrijk om direct een specialist in te schakelen wanneer u denkt houtwormoverlast te hebben. De meest effectieve manier voor de specialist om houtworm te behandelen is het hout injecteren met speciale anti-houtworm chemicaliën. Voor de gewone houtworm is het voldoende om de chemicaliën over het hout te nevelen. Echter bij de boktor wordt de injectietechniek gekozen, omdat de boktor zich dieper in het hout vreet.

Beide behandelingen hebben een preventieve werking van 5 tot 10 jaar, waarover we u een garantie bieden. Ervaart u overlast? Bel dan direct voor een behandeling tegen houtworm!

Priscilla KimberlyHoutworm behandelen
read more

Houtwormbestrijdingsmiddel

Dit is het verhaal van Bas (27 jaar) en zijn ervaring met het bestrijden van houtworm en de methode die hij toepast.

Houtwormen zijn lastig te bestrijden voor particulieren, omdat lang niet altijd het gewenste resultaat wordt behaald. We komen veel klanten tegen die zelf het meest voorkomende houtwormbestrijdingsmiddel op de markt hebben geprobeerd, namelijk: Petroleum. Toch merken we dat dit niet genoeg is en dat mensen door het eerst zelf proberen te lang wachten met het inroepen van een specialist. Bij houtworm is het belangrijk dat de bestrijding zo snel mogelijk plaatsvindt om verdere verspreiding van de beestjes te voorkomen. Wanneer we snel ter plekke zijn kunnen we de situatie inschatten en de klant een passende oplossing bieden!
Bas ontmoet veel klanten die zelfstandig hun houtworm probleem hebben geprobeerd op te lossen door houtworm natuurlijk te bestrijden met middeltjes zoal azijn, alcohol of beits. Daarnaast proberen mensen houtworm soms ook te bestrijden door het hout met de föhn te verwarmen of aan de slag te gaan met petroleum en ammoniak. Houtworm natuurlijk bestrijden op deze manier is helaas niet toereikend voor de houtwormproblematiek en krijgen de houtwormen op deze manier de kans om zich te blijven vermenigvuldigen.

Houtwormbestrijdingsmiddel

De meest voorkomende manier om houtworm te bestrijding is via het vernevelen of injecteren van houtwormbestrijdingsmiddel op/of in het hout. Wil je uitgebreider lezen over onze bestrijdingswijze? Klik dan hier.

Priscilla KimberlyHoutwormbestrijdingsmiddel
read more

Houtworm herkennen

Dit is het verhaal van Petra (43) en haar gezin over hun ervaring in het houtworm herkennen en de hulp die zij van Van der Velden hebben ontvangen.

Mijn naam is Petra en samen met mijn man en kinderen zijn we recent verhuisd. In Vleuten (Utrecht) hebben we ons droomhuis gekocht; een oudere woning, landelijk gelegen en grove houten balken die door het huis lopen. Na ongeveer een half jaar merkte mijn man op dat er steeds vaker zaagsel op de grond lag. Nadat we samen op onderzoek zijn uitgegaan kwamen we erachter dat er ook gaatjes waren in het hout. We hebben direct gekeken naar een bestrijder op Google en kwamen uit op Van der Velden Ongediertebestrijding. Aan de telefoon stelde Van der Velden veel vragen, zoals: waar bevinden de gaatjes zich, hoe lang ervaart u dit probleem al, ziet u elders in het huis ook nog zaagsel et cetera. Tijdens het telefoongesprek hebben mijn man en ik ook de meubels gecontroleerd op houtworm signalen en kwamen tot de conclusie dat de houtworm zich ook bevond in een oude bank op de zolder. De specialist aan de telefoon gaf aan dat we te maken hebben met houtworm en is de volgende dag langsgekomen bij ons thuis om de houtworm te bestrijden. Na het bestrijdingsproces hebben wij geen houtworm in meubels meer en balken meer. Geen houtworm te herkennen!

Soorten houtaantasters

Er zijn veel verschillende soorten houtworm, zoals: Gewone houtwormkever, heipaalkever, paalkever, houtborende snuitkever, spinthoutkever, grote houtwormkever en de boktor. Voor meer informatie verschillende soorten houtworm herkennen klik hier.

Veel voorkomende plekken houtworm

Houtwormen komen op veel verschillende plekken voor. Zo komt bijvoorbeeld houtworm in meubels voor. Dit komt doordat de meeste meubels van hout zijn of deels van hout worden gemaakt. Denk bij houtworm in meubels vooral aan (oude) stoelen, banken en krukjes. Houtworm bestrijden meubels worden vaak in zijn geheel behandeld. Er kan hier gebruik gemaakt worden van bijvoorbeeld het benevelen van de oppervlakte of een speciale injectietechniek. Voor meer informatie over de veel voorkomende plekken van houtworm en de bestrijding klik hier.

Priscilla KimberlyHoutworm herkennen
read more

De eikenprocessierups krijgt het warm onder de voeten

Bij hoge temperaturen begeven wij ons massaal naar buiten om te genieten van het mooie weer. De eikenprocessierups reageert hier heel anders op en zoekt verkoeling op in de grond. Dat heeft gevolgen voor mens, dier en de ontwikkeling van de beestjes. Maar hoe ziet de veranderde levenscyclus van de processierups er dan uit? En op welke plekken dreigt er gevaar? U leest het in deze blog.

Huidig klimaat

Het voorjaar van 2020 was zacht en droog: het perfecte klimaat voor de eikenprocessierups die zich hierdoor goed heeft kunnen ontwikkelen. Bovendien zorgde de regen voor goed eetbare eikenbladeren. Van een hete zomer is tot op heden geen sprake geweest, waardoor de rupsen hoog in de bomen blijven zitten en zich niet verplaatsen. Eind juni kregen we wel te maken met hoge temperaturen. In sommige delen van Nederland werd het zelfs warmer dan dertig graden. De zomer is nog niet voorbij, en dus bestaat de kans dat de temperatuur de komende periode stijgt. Dat heeft gevolgen voor de eikenprocessierups.

Eikenprocessierups en hitte

Eikenprocessierupsen zijn geen fan van warmte. Daarom verlaten ze de eiken bij warm weer, zeker wanneer bomen in de volle zon staan. Ze zoeken verkoeling op in de grond in de buurt van eikenbomen. Dat klinkt misschien onschuldig, maar de verplaatsing van de rupsen kan voor flinke overlast zorgen.

Risico’s voor mens en dier

Wanneer de eikenprocessierupsen het te warm krijgen onder hun voeten, voelen ze zich genoodzaakt om de bomen te verlaten. Eikenbomen die volledig in de zon staan kunt u sowieso beter vermijden omdat de kans groot is dat de rupsen zich gaan verplaatsen. De brandharen kunnen vanuit de losse nesten gemakkelijk verspreid worden door de wind en terechtkomen in de ogen, luchtwegen of op de huid. Via de stam trekken de rupsen in processies richting de bodem. Er kunnen plakkaten met rupsen ontstaan onderaan de stam, of ze graven zich in vlak bij de eikenboom. De plakkaten kunnen er ook afwaaien waardoor de rupsen zich verderop ingraven. Daarom is het goed om voldoende afstand te houden van eikenbomen wanneer u huisdieren uitlaat. Tevens kunnen verlaten nesten plotseling uit de boom vallen. Wees dus op uw hoede.

Veranderde levenscyclus

Het is niet precies te zeggen wanneer de rupsen weer uit de grond komen als ze zich hebben ingegraven. Ze kunnen zich in de grond verpoppen om er volgens later dit jaar uit te komen als vlinder. Dit komt overeen met de regulieren levenscyclus van de eikenprocessierups. Wellicht hebben ze het naar hun zin in grond en komen ze volgende zomer pas tevoorschijn. Vorig jaar gebeurde dit ook. Al die tijd zaten ze in de bodem om vervolgens in juni van dit jaar naar boven te komen. Zo konden de rupsen alsnog hun cyclus afronden.

Eikenprocessierups bestrijden

Als mensen overlast ervaren gaan ze vaak zelf actie ondernemen. Begrijpelijk, maar niet verstandig. Vaak worden nesten of plakkaten met rupsen weggehaald en in brand gestoken. De kans dat er brandharen vrijkomen is dan zeer groot en dit vormt een groot gevaar voor mensen. Ook kunnen er bermbranden ontstaan wanneer omliggende struiken geraakt worden. Door het warme weer kunnen deze zeer droog en vatbaar zijn. Eikenprocessierupsen dienen altijd op professionele wijze bestreden te worden.

Overlast? Van der Velden bestrijdt binnen 24 uur!

Is de eikenprocessierups actief in uw omgeving en ervaart u overlast? Voorkom vervelende klachten en ga niet zelf aan de slag met de bestrijding ervan. Aarzel niet en schakel direct Bestrijdingsdienst Van der Velden in voor bestrijding op professionele wijze. Bij een aanvraag nemen wij binnen 24 uur contact op. Neem contact met ons op via bel mij terug. U kunt ons ook bereiken via het contactformulier. Vraag een offerte aan, ontvang de kosten en maak direct een afspraak. Processierupsen bestrijden doen wij in o.a. Amsterdam, Amstelveen, Almere, Haarlem, IJmuiden, Hoofddorp, Uithoorn, Utrecht en ’t Gooi. Met Bestrijdingsdienst Van der Velden bent u snel weer vrij van ongedierte!

Van der VeldenDe eikenprocessierups krijgt het warm onder de voeten
read more

Meer meldingen van ratten, met dank aan de Coronacrisis

Vorig jaar was de stijging in het aantal ratten al flink te merken, met alle gevolgen van dien. Ze zorgen voor veel overlast in woningen, tuinen, basisscholen en de nabije omgeving. Het groeiende probleem is nog niet uit de lucht. Richard Piké, van Van der Velden Ongediertebestrijding, meldt in het Parool: “Door de coronacrisis heeft de stijging in het aantal ratten een vaart genomen.” Exacte aantallen kan hij niet geven, maar het aantal meldingen en het gebruik van materieel laat zien dat er meer bestrijding nodig is. “Normaal gesproken gebruiken we gemiddeld vijftig rattendepots (een soort lokdozen) per week. Nu soms honderden.” Maar hoe werkt het coronavirus de rattenplaag 2020 in de hand? In deze blog vertellen we hoe het zit.

Rondslingerend afval

Het toenemend aantal meldingen van ratten wordt volgens Piké grotendeels veroorzaakt doordat er steeds meer vuil op straat rondslingert. “Een stapel vuilniszakken op straat is een feestje voor ratten.” Door het coronavirus kunnen mensen er niet meer op uit, en dus blijven ze dichter bij huis. Het gevolg is dat er meer afval geproduceerd wordt in de steden. Dit heeft zich de afgelopen maanden opgestapeld en vergroot de bestaande problemen, zo ook de rattenplaag Amsterdam.

Meer vrije tijd

Een andere reden is dat mensen vaker buiten zijn. De coronacrisis dwong het overgrote deel van de Nederlanders om thuis te werken en daardoor is er meer tijd om naar buiten te gaan. De kans dat men ratten ziet is op die manier groter.

Minder voedselbronnen

Piké geeft nog een derde oorzaak voor de stijging van het aantal meldingen: “De restaurants in het centrum zijn wekenlang gesloten geweest, daar viel dus veel minder eten te halen dan normaal.” Om die reden verplaatsen de ratten zich van de binnenstad naar de buitenwijken en worden woningen een nieuw doelwit.

Hoe groot is het rattenplaag probleem?

Het Parool laat weten dat er volgens de Gemeente Amsterdam nog geen toename van het aantal ratten te zien is in de stad. De afdeling dierplaagbeheersing van GGD Amsterdam heeft niet meer meldingen binnengekregen dan normaal. Toch is dit geen reden om achterover te leunen. Meer vuil op straat betekent dat er meer voedsel beschikbaar is voor de beesten. Daarbij komt dat ratten koning zijn van de voortplanting. Ze kunnen zichzelf binnen korte tijd ruimschoots vermenigvuldigen. Doordat ratten zich verplaatsen naar de buitenwijken kan er flinke overlast ontstaan bij woningen.

Wat te doen tegen een rattenplaag?

Om ratten op afstand te houden is het raadzaam om uw woning of bedrijfspand goed schoon te houden. Dat betekent dat u beter geen vuilniszakken om straat kunt zetten. Gooi ze in een afgesloten bak of container van de gemeente. Zorg ook dat er geen vogelvoer, veevoer of andere etenswaar rondom uw huis slingert. Ratten lusten vrijwel alles.

Wanneer ratten zich toch nestelen in uw nabije omgeving is het sterk af te raden om zelf te bestrijden. Ratten verjagen met chloor, gif, rattenvallen of gaten afdichten helpt vrijwel niet. Ze kunnen door de kleinste gaten en kieren en knagen zich overal doorheen. Gif heeft alleen effect als ratten er meerdere dagen van eten. Als hij tussendoor wat brood naar binnen werkt zal hij er niet door sterven. In de tussentijd planten ze zich snel voort. Het is veel beter om het probleem bij de oorzaak aan te pakken. Een professionele ongediertebestrijder zoals Van der Velden weet hoe ratten bestreden moeten worden. Deze specialisten zijn in het bezit van een professioneel ratten bestrijdingsmiddel.

Rattenplaag? Bij Van der Velden heeft u binnen 24 uur een afspraak!

Heeft u een rattenplaag gesignaleerd? Schakel meteen Bestrijdingsdienst Van der Velden in om de ratten te laten bestrijden. Na uw aanvraag nemen wij binnen 24 uur contact op. Neem contact met ons op via bel mij terug. U kunt ons ook bereiken via het contactformulier. Vraag een offerte aan, ontvang de kosten en maak direct een afspraak. Ratten bestrijden doen wij in o.a. Amsterdam, Amstelveen, Almere, Haarlem, IJmuiden, Hoofddorp, Uithoorn, Utrecht en ’t Gooi. Met Bestrijdingsdienst Van der Velden heeft u niet langer last van de vervelende rattenplaag.

Van der VeldenMeer meldingen van ratten, met dank aan de Coronacrisis
read more

Van der Velden Ongediertebestrijding klaar voor de eikenprocessierups ondanks coronavirus

Origineel bericht op www.nhnieuws.nl

Zo lang vrijwel iedereen binnen zit, hebben weinig mensen last van de eikenprocessierups. Maar als we eindelijk weer naar buiten mogen, zou het fijn zijn als er niet te veel van die jeukende brandharen door de lucht zweven. De komende weken begint daarom de bestrijding, al komt ook die mogelijk in het geding door de coronacrisis.

“Je moet er toch niet aan denken dat we straks weer naar buiten kunnen en dat de eikenprocessierups dan roet in het eten gooit”, zegt Richard Piké van Van der Velde Bestrijdingsdienst uit Amstelveen.

Ongeveer vanaf mei krijgen de diertjes de gevreesde haren. Om zich tegen die haren beschermen, moeten de bestrijders handschoenen en beschermende pakken aan. Omdat zulke pakken tijdens de coronacrisis met voorrang naar de zorg gaan, dreigt er voor de processierupsbestrijders een tekort, meldt NRC. De Vereniging van Hoveniers en Groenverzorgers (VHG) verwacht na de eerste paar weken door de voorraad heen te zijn.

Genoeg middelen

Piké’s eigen voorraad is al sinds het begin van de coronacrisis op peil. “Deze winter hebben we al inkopen gedaan. Of het genoeg is, gaan we zien”. Van der Velde Bestrijdingsdienst heeft meer middelen gekocht dan ze vorig jaar gebruikt hebben. “Bij elke locatie waar we werken, hebben we weer een nieuw pak nodig.” De verwachting is dat er iets meer eikenprocessierupsen zullen komen dan vorig jaar.

Het eerste deel van de bestrijding begint al over week week. De komende weken komen de eitjes uit, vertelt Piké.  “Dan gaan we met een biologisch product de bomen behandelen. De rups eet van de knop of het blad. Daardoor kristalliseert het spijsverteringskanaal en gaat de rups dood.” Voor deze Van der Velde werkt door heel Noord-Holland voor gemeenten, Rijkswaterstaat, scholen, ziekenhuizen en particulieren.

Behalve bestrijders wordt ook een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups in stelling gebracht. Op plekken waar de rups jaarlijks voor veel overlast zorgt, zijn de afgelopen tijd vogelhuisjes ophangen, in de hoop dat koolmezen er hun intrek nemen en de rupsen verorberen.

Overlast? Van der Velden bestrijdt binnen 24 uur!

De eikenprocessierups kan lange tijd voor overlast zorgen, zelfs wanneer de vlinders uitvlogen zijn. Daarbij komt dat er dit jaar meer rupsen in ons land zullen zijn. Om vervelende klachten te voorkomen is het daarom belangrijk dat u alert bent op de aanwezigheid van processierupsen in uw buurt. Denkt u last te hebben van een processierupsplaag? Aarzel niet en schakel direct Bestrijdingsdienst Van der Velden in om deze te bestrijden op professionele wijze. Bij een aanvraag nemen wij binnen 24 uur contact op. Neem contact met ons op via bel mij terug. U kunt ons ook bereiken via het contactformulier. Vraag een offerte aan, ontvang de kosten en maak direct een afspraak. Processierupsen bestrijden doen wij in o.a. Amsterdam, Amersfoort, Amstelveen, Almere, Haarlem, IJmuiden, Hoofddorp, Uithoorn, Utrecht, ’t Gooi en Zeist. Met Bestrijdingsdienst Van der Velden bent u snel weer vrij van ongedierte!

Van der VeldenVan der Velden Ongediertebestrijding klaar voor de eikenprocessierups ondanks coronavirus
read more

Processierups en honden: dit is wat u moet weten

Dit voorjaar zorgt de eikenprocessierups voor nog meer overlast. Niet alleen bij mensen, ook honden kunnen gevaar lopen. Eikenbomen waarin de rupsen graag hun nesten maken zijn vaak te vinden langs lanen en parken. Daar snuffelen honden nou eenmaal graag. De opkomende plaag vraagt om een goede voorbereiding, want voorkomen is nou eenmaal beter dan genezen. Maar welke maatregelen moet u treffen? En wat kunt u het beste doen als het toch misgaat? U leest er alles over in deze blog.

Eikenprocessierupsplaag 2020

Afgelopen zomer zorgde de eikenprocessierups voor veel overlast, welke drie keer zo groot was als het jaar ervoor. Door de zachte winter en het grote aantal eikenbomen zal de plaag dit jaar nog groter zijn, met als gevolg mogelijke gezondheidsproblemen voor mensen én honden. Klachten worden veroorzaakt door de brandharen van de rupsen die gemakkelijk de huid, ogen en luchtwegen kunnen binnendringen. De giftige stof die van de haren afkomt veroorzaakt klachten die op een allergie lijken. Hiervoor hoeft u de rupsen niet aan te raken, de haartjes worden namelijk ook door de wind verspreid. Mensen kunnen o.a. last krijgen van huidirritaties, oogklachten en benauwdheid. Honden kunnen eveneens gevaar lopen.

Eikenprocessierups en honden: wat zijn de gevolgen?

Honden kunnen aangelijnd of spelenderwijs per ongeluk in contact komen met de processierups. Ze kunnen een rups of zelfs een heel nest in hun bek krijgen. De verschijnselen zijn vaak direct of binnen een korte tijd te merken. Honden kunnen een opgezwollen tong of lippen krijgen en er kunnen blaren ontstaan. De beesten krijgen jeuk, er wordt meer speeksel aangemaakt en ze kunnen moeite krijgen met slikken. De ogen raken ook vaak ontstoken. Andere (zeldzame) verschijnselen zijn braken, duizeligheid en koorts.

Help! Mijn hond heeft klachten

Vermoedt u dat uw hond in aanraking is geweest met de processierups of met de haren? Spoel de bek dan direct grondig met water om de brandharen te verwijderen. Bel de dierenarts als de eerdergenoemde symptomen merkbaar zijn. Direct handelen is vereist, omdat door een allergische reactie zwellingen kunnen ontstaan die dodelijk kunnen zijn. Vergeet daarbij uw eigen veiligheid niet. Draag bijvoorbeeld handschoenen zodat u zelf niet in aanraking komt met de brandharen.

Voorkomen is beter dan genezen

Om klachten door contact van de eikenprocessierups en honden zoveel mogelijk te voorkomen, is het verstandig om het uitlaatgebied te inspecteren. Wanneer er veel eikenbomen staan kunt u beter een andere route kiezen. Heeft u nesten van de eikenprocessierups ontdekt of heeft u een vermoeden? Licht dan de gemeente in of bestrijdingsdienst Van der Velden. Zij kunnen vervolgens een plan van aanpak opstellen om de rupsen te bestrijden. Het is in ieder aan te raden om uw hond aangelijnd uit te laten zodat u controle heeft over de plekken waar uw hond snuffelt.

Eikenprocessierups en katten

Naast de processierups en honden kunnen ook katten buiten in aanraking komen met de rupsen of hun brandharen. Wanneer dit het geval is kunnen dezelfde symptomen ontstaan als bij honden. Om de eikenprocessierups kat gevolgen zoveel mogelijk te beperken kunt u de omgeving rondom uw huis regelmatig controleren. Houd indien nodig uw kat binnen.

Binnen 24 uur processierupsen bestrijden door Van der Velden

Kort gezegd gaan de processierups en honden niet samen. Sterker nog, de rupsen kunnen net als voor mensen ook voor honden een groot gevaar vormen. Heeft u eikenprocessierups nesten geconstateerd in de omgeving? Aarzel dan niet en schakel direct Bestrijdingsdienst Van der Velden in om deze te bestrijden op professionele wijze. Zo beschermt u ook andere huisdieren in de omgeving. Bij een aanvraag nemen wij binnen 24 uur contact op. Neem contact met ons op via bel mij terug. U kunt ons ook bereiken via het contactformulier. Vraag een offerte aan, ontvang de kosten en maak direct een afspraak. Processierupsen bestrijden doen wij in o.a. Amsterdam, Amstelveen, Almere, Haarlem, IJmuiden, Hoofddorp, Uithoorn, Utrecht en ’t Gooi. Met Bestrijdingsdienst Van der Velden bent u snel weer vrij van ongedierte!

Van der VeldenProcessierups en honden: dit is wat u moet weten
read more

Eikenprocessierups: van eitje tot vlinder

Voor 1980 was de eikenprocessierups nog zeldzaam en werd hij slechts enkele malen gesignaleerd in ons land. Vanaf 1987 kwam de rups vaker voor in met name Noord-Brabant en het aangrenzende deel van Limburg. De voortplanting nam toe vanaf 1996 en inmiddels komen we de rupsen in de meeste provincies tegen. Door de gunstige weersomstandigheden treffen we de beestjes dit jaar in grote hoeveelheden aan, waardoor de overlast heviger is dan vorig jaar. Maar hoe ziet de levenscyclus van de processierups er eigenlijk uit? En op welk moment vormen ze het grootste gevaar? U leest het in deze blog.

September – half april: eitjes overwinteren

In deze periode overwinteren de pakketjes met eitjes in de toppen van de eikenbomen tot de volgende lente.

Half april – half mei: jonge rupsen

De eitjes komen vrij vroeg in het voorjaar uit, vaak nog voordat de eikenbomen blad krijgen. Door de hoge temperaturen vorig jaar wordt de ontwikkeling van de processierups versneld. De zachte winter zorgt ervoor dat de eitjes dit jaar eerder zullen uitkomen. Wanneer de eitjes uitkomen zijn de rupsen oranje van kleur.

Half mei – eind juni: volgroeide rupsen

Nadat de eitjes zijn uitgekomen duurt het larve stadium ongeveer 2-3 maanden, waarin de jonge rupsen in totaal 5 keer vervellen. Tijdens deze periode volgroeien de eikenprocessierupsen en worden ze grijsgrauw van kleur met lichtgekleurde zijden. Na de derde vervelling krijgen ze zowel lange als korte haren op hun rug. De microscopisch kleine haren hebben weerhaken en zijn giftig, deze worden ook wel brandharen genoemd. Iedere rups kan er maar liefst 700.000 hebben. De haren worden afgestoten bij bedreiging en dringen gemakkelijk de huid, ogen en luchtwegen binnen via de wind. Dit kan voor onaangename klachten zorgen bij mensen en dieren. Denk aan huiduitslag, rode ogen, zwellingen, jeuk en klachten aan de luchtwegen.

Tijdens deze periode kan ook het bekende gedrag van de rupsen worden waargenomen. Ze kruipen in grote aantallen (in processie) van de takken naar de bladeren waar ze zich ’s nachts mee voeden. Momenteel zijn er meer eikenbomen gepland en daardoor kunnen er meer rupsen in leven blijven. Dat betekent dus ook dat we te maken krijgen met meer overlast.

Wanneer de rupsen hun buikjes rond hebben gegeten, verzamelen ze zich in compacte nesten. De nesten worden gemaakt op de stammen of takken van de bomen en bestaan uit draden, brandharen, uitwerpselen en vervellingshuidjes. Bij erg warm weer is de grond aan de voet van eiken ook geliefd.

Half juni – eind augustus: ontpoppen

In juli zijn de vlinders volgroeid waarna ze zich ontpoppen tot volwassen grijskleurige vlinders. Van eind juli tot eind augustus vliegen de vlinders uit, waarbij de mannetjes verder gaan dan de vrouwtjes. De nesten worden leeg achtergelaten in de eikenbomen. Hierin blijven vervellingshuidjes, pophuiden en brandharen achter. De brandharen behouden lange tijd hun giftige stof en daarom is het gevaar nog niet helemaal voorbij.

Augustus – half september: vlinder

De volwassen vlinders zijn ’s nachts actief. Ze paren en produceren ei pakketjes met 20-50 stuks. Deze zetten de vrouwtjes in de kruinen van verschillende soorten eikenbomen wanneer zij uitvliegen. Hieruit komen volgend voorjaar weer jonge rupsjes. Zo begint de cyclus opnieuw.

Overlast? Van der Velden bestrijdt binnen 24 uur!

De eikenprocessierups kan lange tijd voor overlast zorgen, zelfs wanneer de vlinders uitvlogen zijn. Daarbij komt dat er dit jaar meer rupsen in ons land zullen zijn. Om vervelende klachten te voorkomen is het daarom belangrijk dat u alert bent op de aanwezigheid van processierupsen in uw buurt. Denkt u last te hebben van een processierupsplaag? Aarzel niet en schakel direct Bestrijdingsdienst Van der Velden in om deze te bestrijden op professionele wijze. Bij een aanvraag nemen wij binnen 24 uur contact op. Neem contact met ons op via bel mij terug. U kunt ons ook bereiken via het contactformulier. Vraag een offerte aan, ontvang de kosten en maak direct een afspraak. Processierupsen bestrijden doen wij in o.a. Amsterdam, Amersfoort, Amstelveen, Almere, Haarlem, IJmuiden, Hoofddorp, Uithoorn, Utrecht, ’t Gooi en Zeist. Met Bestrijdingsdienst Van der Velden bent u snel weer vrij van ongedierte!

Van der VeldenEikenprocessierups: van eitje tot vlinder
read more