Zwambestrijding

085 0290 770

Vandaag een plaag? Morgen geen zorgen!

Ontvang een prijsopgave en maak direct een afspraak

Binnen 24 uur komen wij langs

U bent weer vrij van ongedierte

Schimmel-bestrijding-hout Zwambestrijding? Binnen 24 uur contact voor zwam bestrijden!

 • Bel 085 – 0290 770 of neem direct contact op
 • Stuur foto’s van de situatie en ontvang een vrijblijvende offerte!
 • Binnen 24 uur nemen wij contact met u op
 • Houtschimmel bestrijden en zwarte zwamestrijding?

Zwam bestrijden

Vraagt u zich wel eens af wat die gekke ovale plek is op uw (houten) muur? En waarom u ineens meer last heeft van uw luchtwegen of allergieën? Dit zijn signalen die erop duiden dat u te maken heeft met een zwam, een soort schimmel. Schimmels zijn aanwezig in elke woning, in meer of mindere maten. De zwam kan echter zorgen voor veel gezondheidsklachten. Het is dan ook belangrijk dat u de zwam laat bestrijden door een professional. Gelukkig zijn onze specialisten getraind in het veilig bestrijden van zwammen. Op deze pagina leest u precies hoe u zwammen kan herkennen en hoe u er samen met onze specialist voor zorgt dat u weer kan genieten van een zwamvrij huis.

Wat zijn zwammen?

In elke woning is schimmel aanwezig. Vaak herkent u schimmel aan de welkbekende zwarte plekjes in de badkamer, maar er zijn ook schimmels die u vaak pas in een later stadium herkent. Dit zijn zwammen. Zwammen zijn hardnekkige schimmels die zowel schadelijk zijn voor uw gezondheid als voor uw woning of pand. Zwammen groeien het best bij een hoge luchtvochtigheid. Vocht, wat doorslaat in de muren en hout, is dan ook de ideale voedingsbron voor zwammen en zorgt ervoor dat de zwammen zich in een rap tempo door uw huis kunnen verspreiden. Maar hoe kan u er nu voor zorgen dat u zwammen tijdig herkent als u deze normaal gesproken vaak pas in een later stadium ontdekt? In de volgende alinea’s laten we u kennismaken met de verschillende soorten zwammen en geven we u tips om de eerste signalen van deze zwammen te herkennen.

Zwammen: welke soorten zijn er?

Net als elk organisme zijn ook zwammen er in verschillende soorten. De meest voorkomende zwammen zijn de huiszwam en de kelderzwam.

 • De kelderzwam – De kelderzwam heeft zijn naam te danken aan de plek waar hij het meest voorkomt, namelijk uw kelder of kruipruimte. Door de plek waar de kelderzwam zit signaleert u deze het minst snel.
 • De huiszwam – De huiszwam vindt u terug op plekken waar het donker, warm en vochtig is. Deze zwam kan ontstaan in de kelder, maar zal zich onder de juiste omstandigheden snel verspreiden naar andere plekken in huis. Denk hierbij aan uw badkamer, keuken, zolder of afgesloten ruimtes. De huiszwam is het meest schadelijk voor uw gezondheid, omdat deze zich bevindt in uw leefomgeving.

Zwammen herkennen: hoe doe ik dat?

Net als elke schimmel laten ook zwammen sporen achter. U herkent deze door uw zintuigen te gebruiken:

• Zien – De kelderzwam heeft een donkere en vochtige uitstraling. Door de donkere kleur is de Kelderzwam lastig te signaleren. Het zijn de strengen van de kelderzwam die hem verraden. De strengen verspreiden zich als een waaier over uw muur of het hout en zijn net als de zwam zelf donker van kleur. De huiszwam is een stuk makkelijker te signaleren. U herkent de huiszwam aan zijn rode kleur, ovale vorm met witte rand en de vochtdruppels die aan de zwam hangen. In een vroeg stadium is de huiszwam te herkennen aan zijn netwerk van witte draden op uw muur, dit wordt ook wel de zwamvlok genoemd.
• Ruiken – Zwammen zijn schimmels en net als de zwarte schimmel of houtschimmel, zijn zwammen te herkennen aan hun sterke muffe geur.
• Voelen – De huiszwam en kelderzwam hebben grote nadelige gevolgen voor uw gezondheid. Met name de huiszwam zorgt ervoor dat u (extra) last krijgt van uw luchtwegen of allergieën. Overmatig niezen, last van uw ogen, het opkomen van ontstekingen en zelfs het ontwikkelen van astma zijn gevolgen die de huiszwam kan veroorzaken.

De huiszwam bestrijden loont dus enorm voor uw gezondheid en het beperken van schade aan uw woning. Merkt u een van bovenstaande signalen op? Neem dan direct actie door contact op te nemen met de specialist.

Kelderzwam bestrijden

Zoals al eerder benoemd is het lastig om de kelderzwam te herkennen. Echter, wanneer u de signalen van de kelderzwam herkent, is het belangrijk om de kelderzwam te bestrijden. Net als de huiszwam voedt de kelderzwam zich door met vocht. Vocht in uw kelder of kruipruimte is vaak een gevolg van lekkage, condens of optrekkend vocht in de muren. In de ergste gevallen kan dit vochtprobleem zich verspreiden tot in de badkamer of keuken.

Huiszwam bestrijden

De meest voorkomende oorzaak van de huiszwam is een hoog vochtgehalte in huis. Een kapotte buitenmuur waardoor regenwater zijn weg naar binnen vindt, lekkages en opstijgend vocht zijn voorbeelden van veel voorkomende oorzaken van vochtproblemen in huis. Vocht in combinatie met een warmere temperatuur vormt de ideale voedingsbron voor de huiszwam. Uw woning of pand goed ventileren kan ervoor zorgen dat de huiszwam niet de kans krijgt om zich te verspreiden. Wanneer de zwam zich wel al heeft genesteld in uw woning, is tijdig contact opnemen met de specialist belangrijk om de huiszwam te bestrijden.

Zwammen bestrijden: waarom is dit belangrijk?

Zwammen kunnen voor veel ongemakken zorgen voor zowel uw gezondheid als voor de staat van uw woning of pand. Met name de huiszwam zorgt bij lang contact voor gezondheidsklachten, waaronder ademhalingsproblemen, allergische reacties en infecties. Daarnaast is de huiszwam ook de grootste veroorzaker van houtrot. Deze zwam groeit snel en verplaatst zich door de schimmeldraden via uw muren, wat voor grote overlast kan zorgen. Zo kunnen de draagbalken van uw huis of zelfs de houten fundering worden aangetast. Het is dus noodzakelijk om de huiszwam snel te bestrijden. Niet alleen de huiszwam zorgt voor groot ongemak in huis, ook de kelderzwam kan heel wat nare gevolgen hebben. De kelderzwam zorgt met name bij muuropeningen, deuren, balken, houten vloeren en plafonds snel voor schade. Wacht u met de kelderzwam bestrijden, dan zal hout gaan rotten en het uiteindelijk begeven.

Zwambestrijder bij Van der Velden

Zwammen die pas in een later stadium worden ontdekt hebben vaak al de nodige schade veroorzaakt. Veilig een zwam bestrijden vereist dan ook vakmanschap door een zwam bestrijder Onze specialisten gaan vakkundig te werk, zodat u binnen de kortste keren geen last meer heeft van de zwammen.

We hanteren de volgende werkwijze:

 • Als u een zwam signaleert neemt u contact met ons op door te bellen naar 085-0290770 of via ons contactformulier;
 • We nemen binnen 24 uur contact met u op om uw situatie door te nemen;
 • We zorgen ervoor dat er zo snel mogelijk een specialist bij u op locatie aanwezig is en gaan op zoek naar de oorzaken en locaties van de zwammen;
 • We bepalen aan de hand van uw situatie welke zwambestrijding we inzetten en geven u een indicatie van de kosten;
 • Zwambestrijding doen we altijd in beschermende kleding.;

Kosten zwambestrijding

De uiteindelijke kosten van de zwambestrijding zijn afhankelijk van uw specifieke omstandigheden. Heeft u last van zwammen? Neem dan vooral contact met ons op en dan bespreken we samen uw situatie. Op basis van de informatie die u ons geeft, kunnen we u een indicatie geven van de kosten. Zo weet u direct waar u aan toe bent. Het kan echter voorkomen dat er extra kosten voor het zwam bestrijden worden gemaakt. Dit komt dan vaak door de (onvoorziene) schade die de zwam heeft aangericht. Denk hierbij onder andere aan houtrot, bruinrot en aangetaste draagbalken. Gelukkig komt dit bijna nooit voor en wanneer dit bij u het geval is, bespreken we de opties en kosten samen goed door.

Van der Velden is snel op locatie


Ziet u een rare ovale en vochtige plek op de muur? Ruikt u een muffe geur en voelt u dat de lucht op uw longen slaat? Dan is de kans groot dat u zwammen in huis heeft. Ga vooral niet zelf aan de slag, maar schakel direct een specialist in die de zwam veilig voor u bestreidtbestrijdt. Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. We staan u graag te woord en zorgen ervoor dat er snel een specialist bij u ter plaatsen is.

Froukje Van der LeedenZwambestrijding