Valse wolfspin bestrijden: steeds vaker in Nederland!
De valse wolfspin wordt steeds vaker gespot in Nederland. Het ongedierte werd voor het eerst in 2007 gezien, maar wint elk jaar meer terrein. Dit komt mede doordat de Nederlandse winters niet meer zo koud zijn. De mannetjes worden tussen de 10 en 13 mm, terwijl de vrouwtjes tussen de 10 en 19 mm kunnen worden. Met gestrekte poten kan het dier tot wel 5 cm worden! Het kan daarom wel even schrikken zijn wanneer de valse wolfspin naar je kijkt vanuit de hoek van de kamer. De valse wolfspin (Zoropsis spinimana) is een spin die behoort tot de Zoropsidae familie. De term ‘vals’ is niet omdat het beestje vals is, maar omdat ze lijken op ‘echte’ wolfspinnen (Lycosidae familie).
Kan een valse wolfspin bijten?
Wat minder leuk is aan de valse wolfspin is dat ze kunnen bijten. De beet doet meestal weinig kwaad, maar de gevolgen van een beet kunnen verschillend zijn, omdat deze bijvoorbeeld afhankelijk zijn van de gevoeligheid van het slachtoffer. De beet kan heftiger zijn wanneer je een zwakkere gezondheid hebt. Daarnaast zijn de gevolgen ook verschillend door de hoeveelheid gif dat kan worden binnengebracht. In principe zijn alle spinnen giftig, omdat ze gif nodig hebben om hun eten te verteren. Gelukkig is het gif relatief zwak en in bijna alle gevallen ongevaarlijk. De complicaties van een beet zijn daarom dus meestal nihil. Mocht je gebeten worden door deze spin, dan kun je dit qua pijn vergelijken met een wespen- of bijensteek. Benieuwd naar meer informatie over de valse wolfspin? Bestrijdingsdienst Van der Velden legt het uit!
Waar komt de valse wolfspin vandaan?
Oorspronkelijk komt de valse wolfspin uit Zuid-Europa, maar door klimaatverandering en koudere winters kunnen deze spinnen nu ook steeds beter overleven in Nederland. In de meeste gevallen komen ze door middel van transport in Nederland terecht. Denk hierbij aan vrachtwagens of vakantiegangers die vanuit Spanje en Italië terugrijden naar Nederland. Ergens tijdens deze reis laten de beestjes zich vallen en zoeken ze een plekje om te settelen.
Hoe herken je een valse wolfspin?
Je kunt het beestje herkennen aan de volgende punten:
- Het is een vrij grote spin (slecht nieuws voor de mensen met arachnofobie)
- De spin is geel, grijs, en bruin van kleur
- Het achterlijf heeft een zwarte vlek, zoals te zien is op de foto
- De spin heeft geringde poten
- Maken geen web
Waar kun je deze spin tegenkomen?
In huis verstoppen valse wolfspinnen zich graag op warme, donkere, en nauwe plekjes waar ook insecten komen. Denk aan kieren in muren, hoeken van het plafond, ventilatieopeningen, en achter spullen of meubilair. Daarnaast kunnen vochtproblemen en lekkages een oorzaak zijn. Buitenshuis maken spinnen hun web in de tuin, bij de tuinverlichting, onder de dakgoot, of in de schuur. Wanneer er een valse wolfspin binnenshuis zit, dan kun je er voor 99% vanuit gaan dat het niet om een echte wolfspin gaat, omdat deze (bijna) nooit in huis worden aangetroffen.
Wat is de levenswijze van het insect?
Een valse wolfspin is een dier dat, net zoals andere insecten, voornamelijk ‘s nachts actief is. De valse wolfspin maakt niet zoals een kruisspin een web om insecten te pakken, maar gaat op jacht op de grond. Zelfs andere spinnen zoals een huisspin staan op het menu. Overdag schuilt het dier in huis, onder stenen, of boombast. Omdat ze niet kunnen overleven in een ruw klimaat, zoekt het dier vaak zijn toevlucht in woningen. De spin wordt vaak aangetroffen in huizen waar de temperatuur constanter is en meer voedsel te vinden is.
Preventief de valse wolfspin bestrijden
Wanneer je het dier ziet, is het raadzaam om deze niet dood te maken, maar naar buiten te brengen in bijvoorbeeld een glas met een kartonnetje eronder. Je kunt er ook voor kiezen om de valse wolfspin preventief te bestrijden. Dan is het raadzaam om in het voorjaar te starten met de eerste behandeling. Over het algemeen is er tijdens de zomermaanden weinig overlast van spinnen, dus hier is dan meestal geen extra behandeling nodig. Vervolgens herhalen we de behandeling wel weer in het najaar, zodat ze geen eitjes kunnen leggen in je woning. Op deze manier kunnen spinnen preventief bestreden worden. Vooral bij woningen of panden aan het water is dit zeer effectief.
- Bel direct 085 – 029 760 terug of neem direct contact op
- Ontvang een offerte op maat en maak direct een afspraak
- Binnen 24 uur een afspraak
- Wij helpen je snel van de plaag af
Wat kost het om de valse wolfspin te bestrijden?
Wil je weten wat de valse wolfspin bestrijden in huis via ons kost? Of wil je ons inhuren voor andere ongediertebestrijding? Neem dan contact met ons op. De behandeling is meestal afhankelijk van de grootte van de ruimte waar ze zitten en de ernst van de plaag. Laat ons vooraf een offerte maken, zodat je weet waar je aan toe bent. Wij rekenen in elk geval geen voorrijkosten bij onze werkzaamheden. Let op dat wij niet door heel Nederland de valse wolfspin bestrijden! Wij doen dit in o.a. Amsterdam, Amstelveen, Almere, Haarlem, IJmuiden, Hoofddorp, Uithoorn, Utrecht, ’t Gooi, Hilversum, Baarn, Soest, Woerden, Alphen aan den Rijn, Leiden, Gouda, Den Haag, Zoetermeer, Delft en omstreken!
Valse wolfspin steeds vaker in Nederland