My Blog

Rattenplaag teistert de steden

Rattenplaag teistert de steden

Ze zijn er in verschillende soorten en maten, laten u schrikken als u in het donker langs een vuilcontainer loopt en staan bekend als de meest onhygiënische dieren. Ratten, u ziet ze liever niet en toch horen ze bij de stad. Maar waar de rat een aantal jaar geleden alleen in de nacht tevoorschijn kwam, zien we ze nu ook overdag in het park. En in sommige buurten komen ze zelfs uit het toilet. Nederlandse steden hebben te maken met een ware rattenplaag.

Veel overlast in woningen Amsterdam

Tim woont samen met zijn gezin in de Rivierenbuurt in Amsterdam. Met name het afgelopen jaar heeft zijn gezin veel overlast ervaren van een rattenplaag. ‘’Tuurlijk horen ratten bij de stad, maar het afgelopen jaar is het de spuigaten uitgelopen. We houden met elkaar de buurt schoon en ondanks dat komen de ratten zelfs via ons het toilet omhoog. Ik heb inmiddels al twee keer de pvc-buis onder mijn toilet vervangen, omdat de ratten er continue doorheen knagen’’. Niet alleen komen de ratten bij Tim uit het toilet omhoog, maar zorgen ook voor veel overlast in huis. ‘’Thuiswerken wordt ons ook behoorlijk lastig gemaakt door de ratten. De wifi valt regelmatig weg, omdat een van die beesten weer een kabel heeft doorgeknaagd. Daarbij hebben ze ook de kabels van ons koffiezetapparaat gevonden, dus een goede kop koffie zit er ook niet meer in’’.

Plaag eerder dan verwacht

Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) waarschuwde in 2019 al voor een opkomende ratten- en muizenplaag in 2023. De voorspelde rattenplaag zal het gevolg zijn van het verbieden van particulier gif om de knaagdieren te bestrijden. Echter is de rattenplaag twee jaar eerder dan de voorspelling van het KAD. Dit heeft onder andere te maken met de gevolgen die de coronacrisis met zich meebrengt. Denk hierbij aan het sluiten van de horeca, thuiswerken en de reisbeperkingen. Dit zorgt ervoor dat steden rustiger zijn, er meer huisvuil naast de containers ligt en dat er minder ongediertebestrijding wordt ingekocht door de horeca. ‘’Sinds het sluiten van de horeca wordt er bij ons in de buurt helemaal niks meer gedaan om de ratten te stoppen’’, aldus Mien uit Assen. Ook Mien en haar buurtgenoten ondervinden grote problemen van de rattenplaag. ‘’Je ziet ze overal lopen en zelfs mijn eigen huis voelt het niet meer veilig’’. Kortom, ratten hebben momenteel vrij spel in de steden en dat is te merken.

Gemeenten hebben nog geen oplossing

Formeel gezien zijn bewoners verantwoordelijk voor de bestrijding van ongedierte, waaronder ook voor ratten. Maar nu de problemen zo hoog lijken op te lopen wordt er door bewoners vaak aan de bel getrokken bij hun Gemeente. Ook Mien heeft een poging gedaan voor hulp bij de Gemeente. ‘’Ja, de Gemeente geeft aan dat ze ook geen hapklare oplossing hebben tegen de ratten. En dat is begrijpelijk, maar huur dan ongedierte experts in die de steden helpen om van het probleem af te komen’’.

Professionele rattenbestrijding noodzakelijk

Hoewel er door Gemeenten nog geen oplossing is gevonden voor de rattenplaag in steden, raden we u aan om niet eigenhandig ratten te bestrijden. Er zijn namelijk geen effectieve bestrijdingsmiddelen beschikbaar voor particulieren, waardoor uw rattenprobleem snel zal escaleren. Net als Tim kan u contact met ons opnemen en dan bespreken we de oplossing die bij uw situatie past. ‘’Samen met een aantal buren hebben we gebruik gemaakt van professionele rattenbestrijding . Hoewel het probleem in de stad groter is dan in ons pand, hebben we nu wel al zichtbaar minder last van de ratten. Via mijn toilet komen ze in elk geval niet meer omhoog’’.

Heeft u ook last van een rattenplaag? Ga dan vooral niet zelf aan de slag, maar neem contact met ons op.

  • Onze professionals helpen u snel en duurzaam van uw rattenplaag af.
  • 085-0890770 of neem contact met ons op via het contactformulier.
  • Binnen 24 uur nemen we contact met u op
  • Ontvang een offerte op maat
bestrijdingsdienstRattenplaag teistert de steden