My Blog

De rattenplaag vreet aan Nederland. Zo gaan we ze te lijf!

De rattenplaag vreet aan Nederland. Zo gaan we ze te lijf!

Ratten zo groot als halve katten, ze komen steeds meer voor in ons land. Ook worden er op steeds meer plekken meldingen gemaakt van een rattenplaag. Ze dringen woningen binnen, halen tuinen overhoop en vreten bedradingen stuk. Een basisschool moest zelfs haar deuren sluiten wegens de rattenplaag. De kans is daarom groot dat er ook rattenkolonies te vinden zijn in uw omgeving. Dat kan voor veel overlast zorgen. Wat te doen tegen ratten? Bestrijdingsdienst Van der Velden komt binnen 24 uur langs voor ratten bestrijden. Zo bent u snel van alle ongemakken af!

Rattenplaag 2019: een groeiend probleem

Nog nooit waren er zoveel ratten in ons land. En het probleem wordt alleen maar groter volgens het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). Momenteel is er vooral veel overlast in steden. Hoe dat komt? Mensen gaan steeds lakser met hun vuilnis om en laten afval slingeren. Ook scheiden we steeds vaker afval. Hoewel dit een goed initiatief lijkt te zijn worden zakken met plastic op straat gezet om opgehaald te worden. De etensresten die daar nog inzitten zijn aanlokkelijk voor ratten. Bovendien is het vanaf 2023 verboden voor particulieren om chemisch gif te gebruiken. Het bestrijden van ratten wordt op deze manier bemoeilijkt. Ondertussen fokken de beesten gewoon door.

Altijd op zoek

Ratten zijn alleseters en zijn altijd op zoek naar voedsel. Wanneer het kouder wordt is voedsel moeilijker te vinden en gaan ze op zoek naar een warme schuilplaats waar wel genoeg eten te vinden is. Om die reden dringen ze woningen en bedrijfspanden binnen. Een rattenplaag kan nog meer oorzaken hebben. Ze kunnen meereizen op schepen, weggejaagd worden uit riolen door werkzaamheden of zich verstoppen in gras dat hoger wordt. Ratten zijn echte nachtbrakers waardoor u ze niet snel tegen het lijf zult lopen. Dat is momenteel wel anders, in Amsterdam bijvoorbeeld. Door het rondslingerende vuil en het toenemend aantal ratten zien mensen die ’s ochtends vroeg naar hun werk gaan de ratten gewoon lopen.

Schade op verschillende vlakken

Hoewel ratten geen gevaar vormen voor de mens, kunnen ze voor grote overlast zorgen. Dat is merkbaar op verschillende manieren:

  • Materiële schade. Ratten zijn knaagdieren en dus blijven hun tanden groeien. Om hun tanden te onderhouden knagen ze in alles wat los en vast zit. Niet alleen voedsel dus. Meubels, kabels en leidingen zijn niet veilig voor deze beesten. In het ergste geval leidt dit tot lekkage en brand door kortsluiting. 
  • Hygiëne. Ratten in huis of een bedrijfspand kunnen zeer onhygiënisch zijn. Overal waar ze komen laten ze keutels en urine achter, het liefst op dezelfde plek. Na enige tijd kan er een flinke ophoping van ontlasting ontstaan. 
  • Ziektes. In de ontlasting van ratten zitten veel bacteriën waardoor dieren en mensen besmet kunnen raken. Bijvoorbeeld door in aanraking te komen met (stilstaand) water of modder waarin de beesten hebben gezwommen. Denk aan de varkenspest bij dieren en de ziekte van Weil bij mensen. 

Wat te doen bij ratten?

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het raadzaam om uw woning of bedrijfspand goed schoon te houden en bewuster om te gaan met afval. Laat vuilniszakken niet slingeren, ruim restjes vogelvoer op in de tuin en zorg op boerderijen dat ratten niet bij het veevoer kunnen komen.

Wanneer mensen toch ratten ontdekken wordt vaak geprobeerd om ze te bestrijden met gif. Helaas is dit geen effectieve methode om ratten te bestrijden. De beesten worden namelijk resistent tegen bepaalde soorten rattengif. Bovendien wordt vanaf 2023 het particulier gebruik van chemisch rattengif verboden. Ook het plaatsen van vallen heeft niet het gewenste effect. Omdat ratten neofoob zijn, zijn ze bang voor nieuwe objecten in hun omgeving. Ze zijn daarom op hun hoede en trappen niet in de door u geplaatste val.

Wat te doen tegen rattenplaag?

Als u te maken denkt te hebben met een rattenplaag, ga dan niet zelf aan de slag met mogelijke bestrijdingsmethodes. Ratten verjagen met chloor, gif, rattenvallen of gaten afdichten helpt in de meeste gevallen niet. Ratten kunnen door de kleinste gaten en kieren en knagen zich overal doorheen. Bovendien doet het gif pas echt zijn werk als ratten zich er meerdere dagen mee voeden. Als hij tussendoor wat brood naar binnen werkt zal hij niet doodgaan. In de tussentijd planten ze zich snel voort. Beter is om het probleem bij de oorzaak aan te pakken en het nest op te sporen. Bel direct een professionele ongediertebestrijder zoals Van der Velden die de ratten kan bestrijden met een professioneel ratten bestrijdingsmiddel. Wij zijn expert in rattenbestrijding!

Rattenplaag? Van der Velden komt binnen 24 uur langs!

Door de toenemende rattenplaag is de kans groot dat u in uw omgeving last heeft van ratten. Probeer in dat geval nooit zelf de ratten te verjagen. Wanneer dit niet op de juiste manier gebeurt kan het aantal ratten zich in korte tijd snel vermenigvuldigen! Wat te doen tegen ratten? Schakel meteen Bestrijdingsdienst Van der Velden in om de ratten te laten bestrijden. Na uw aanvraag nemen wij binnen 24 uur contact op. Neem contact met ons op via bel mij terug. U kunt ons ook bereiken via het contactformulier. Vraag een offerte aan, ontvang de kosten en maak direct een afspraak. Ratten bestrijden doen wij in o.a. Amsterdam, Amstelveen, Almere, Haarlem, IJmuiden, Hoofddorp, Uithoorn, Utrecht en ’t Gooi. Met Bestrijdingsdienst Van der Velden heeft u niet langer last van de vervelende rattenplaag.

Van der VeldenDe rattenplaag vreet aan Nederland. Zo gaan we ze te lijf!