Houtworm bestrijden

030 3040 124

Vandaag een plaag? Morgen geen zorgen!

Ontvang een prijsopgave en maak direct een afspraak

Binnen 24 uur komen wij langs

U bent weer vrij van ongedierte

Houtworm bestrijden? Binnen 24 uur een afspraak!

  • Bel 085 – 0290 760 of neem direct contact op
  • Ontvang de kosten en maak direct een afspraak
  • Binnen 24 uur heeft u een afspraak
  • Wij helpen u snel van uw houtwormplaag af
  • U bent weer vrij van ongedierte

* Wij bestrijden dagelijks houtworm in Amsterdam, Amstelveen, Almere, Haarlem, IJmuiden, Hoofddorp, Uithoorn, Utrecht en Hilversum.

Snel en effectief houtwormen bestrijden

houtworm bestrijden

Wanneer u last heeft van houtwormen of boktorren is het in de meeste gevallen al te laat. Meubels, vloeren, daken en andere houten voorwerpen zijn niet veilig voor deze beestjes. Ongemerkt vreten ze meterslange tunnels in het hout waardoor de draagkracht in gevaar komt, met alle gevolgen van dien. Bestrijdingsmethoden voor particulieren zijn niet doeltreffend. Laat houtworm bestrijden of boktor bestrijden daarom over aan professionals. Onze ervaren medewerkers hebben de benodigde kennis en middelen in huis en zorgen dat het probleem bij de oorzaak wordt aangepakt.

Soorten houtwormen

Er bestaan veel verschillende soorten hout aantastende insecten. Als we het hebben over de houtworm, dan worden de larven bedoeld. Het zijn namelijk de larven die zich door het hout heen vreten en niet de volwassen houtwormkevers. De meest voorkomende houtwormkevers in Nederland zijn de gewone houtwormkever, de grote houtwormkever en de boktor.

Gewone houtwormkever

Deze houtworm is donkerbruin van kleur, heeft een dekschild met groeven en is 3 tot 4 millimeter lang. De larven zijn iets groter (ongeveer 6 millimeter lang) en hebben een crèmekleur.

Grote houtwormkever

Ook wel bekend als de bonte knaagkever of bonte klopkever. Deze soort is iets groter en kan 6 tot 8 millimeter lang worden. U herkent hem aan zijn harige, donkerbruine dekschild met gele vlekken. Ook deze larven zijn crèmekleurig en worden ongeveer 11 millimeter lang. De grote houtwormkever geeft de voorkeur aan eikenhout maar is ook niet vies van andere soorten loofhoutsoorten. Een andere eigenschap is dat hij zich voornamelijk richt op kernhout, terwijl anderen zich storten op spinhout. Ook is het uniek voor deze kever dat hij zijn eitjes, en daarmee larven, op vochtig hout achterlaat. Een vaak voorkomend probleem bij de bestrijding van deze houtworm is dat we ook een schimmel- of vochtproblemen zien in huis.

Boktor

Net als bij de houtworm zijn het de larven van de boktor die schade aanrichten. De grijswitte larf is vrij dik en kan tot wel 30 millimeter groot worden. Hij kan wel twaalf jaar lang gangenstelsels in het hout vreten voordat hij zich ontpopt tot een volwassen kever. Per jaar kan hij maar liefst 1,5 meter aan hout wegvreten, een echte sloper dus!

Wanneer is er houtwormenoverlast?

Een volwassen houtworm legt haar eitjes op het hout. Vaak is ze zelf ook op dit stuk hout geboren. Zodra de eitjes uitkomen storten de larven zich direct op het hout want dit hebben ze nodig om te kunnen groeien. De bovenste, zachte lagen van het hout zijn favoriet bij de houtworm. De boktor vreet zich dieper in de kern van het hout. De larven boren lange gangen en kunnen hier tot wel tien jaar lang blijven zitten. Daarna verpoppen ze zich en komen als volgroeide kevers tevoorschijn. Hierbij laten ze een gaatje achter in het hout. Bij de houtworm is deze rond en bij de boktor zien we een ovaalvormige opening. De volwassen kevers paren en vervolgens worden er nieuwe eitjes gelegd. Zo ontstaat binnen de kortste keren een plaag en is het hoog tijd voor houtworm behandelen. 

Waar komt u houtwormen tegen?

De houtworm is, zoals de naam al doet vermoeden, gek op hout. Bij voorkeur nestelt dit insect zich in relatief droog en poreus hout waar het zich goed een weg in kan banen. Eikenhout, grenen maar ook vurenhout zijn daarom dé houtsoorten waar de houtworm vaak in te vinden is. De boktor tast gedroogd of gedeeltelijk gedroogd naaldhout aan. Hij beschadigt meestal spinthout, maar soms ook kernhout. U kunt de beestjes op allerlei plekken tegenkomen.

Houtworm in meubels

Aangezien meubels meestal van hout zijn, of deels van hout worden gemaakt, komt het vaak voor dat de houtworm hierin bestreden moet worden. Denk aan (oude) stoelen, banken en krukjes. Voor de bestrijding wordt een meubel vaak in zijn geheel behandeld.

Houtworm in kasten

Ook kasten zijn niet veilig voor de houtworm. Het gaat hier vaak om oude kasten die al jaren op een droge plek staan. Bijvoorbeeld op zolder of in een schuur.

Houtworm in huis

Een houtworm in huis is vaak van een hele andere orde. Op het moment dat er houtwormen wordt geconstateerd is het beestje al enige tijd aanwezig. Meestal betekent dit dat we drastische maatregelen moeten nemen voor houtworm bestrijden. Vaak gaat dit gepaard met het vervangen van balken, vloerdelen en andere houten onderdelen van een huis.

Houtworm in vloeren

Met houtwormen in de vloer bent u nog verder van huis. Dit probleem wordt vaak te laat ontdekt. Naast de vloer zijn vaak ook de balken waar de vloer op rust aangetast.

Houtwormenoverlast en de gevolgen

De houtworm of boktor wordt vaak in een laat stadium ontdekt. Dit komt omdat ze over het algemeen verborgen zitten. Doordat deze beestjes zich door het hout heen vreten, wordt de draagkracht van het houtwerk aangetast. De constructies (balken, vloeren, etc.) worden hierdoor onbetrouwbaar. Instortingsgevaar ligt zo op de loer. Delen van het huis kunnen instorten, met alle gevolgen van dien. Ook meubels kunnen gammel worden en voor vervelende situaties zorgen. Bovendien zijn de herstelkosten vaak erg hoog wanneer er niet wordt ingegrepen.

Signalen van een houtwormenplaag

Hoewel de houtwormlarven zich verstoppen in het hout, duiden een aantal signalen op de aanwezigheid van een houtwormplaag. U herkent het zo:

  • Gaatjes in het hout. Ziet u kleine, ronde of ovale gaatjes in het houd van enkele millimeters breed? Dit worden ook wel ‘uitvliegopeningen’ genoemd. Deze ontstaan nadat de larven zich hebben ontpopt tot volwassen kevers en uitvliegen. 
  • Boormeel. Actieve houtwormen zijn te herkennen aan het boormeel dat uit de gaatjes komt. Ze maken gaatjes om hun uitwerpselen kwijt te kunnen. Dit zaagsel blijft ook achter wanneer de uitvliegopeningen worden gemaakt. 
  • Eitjes, larven of kevers. Vanzelfsprekend heeft u last van houtwormen als u deze in levenden lijve aantreft. Hoewel de larven zich niet snel laten zien duidt de aanwezigheid toch echt op een plaag.  

Wat te doen tegen houtworm?

Omdat houtwormen ernstige gevolgen kunnen hebben is het belangrijk dat er direct actie ondernomen wordt wanneer ze worden geconstateerd. Voor particulieren is er gif op de markt om houtwormen te bestrijden. Dit geeft echter niet het gewenste resultaat en daarom wordt het gebruik ervan sterk afgeraden. 

Houtworm verwijderen kan ook met petroleum. Het nadeel is echter dat het middel niet overal in het hout komt. Bovendien gaan de eitjes van de houtworm niet dood, terwijl het juist belangrijk is om het probleem bij de oorzaak aan te pakken. Anders is de kans groot dat de houtworm zich blijft vermenigvuldigen. Daarnaast nestelen de larven zich vaak diep in het hout wat uitroeien moeilijk maakt. 

Een derde mogelijkheid is de houtworm behandelen met hitte (half uur verhitten op 55 graden), of kou (twee weken in de vriezer). Helaas is deze methode vrijwel onmogelijk omdat alleen kleine voorwerpen behandeld kunnen worden in de vriezer of oven. 

Kortom, houtwormen behandelen en boktor bestrijding is een lastige taak. Alleen met de juiste houtwormbestrijdingsmiddelen en de daarbij behorende bestrijdingsmethoden zorgt u ervoor dat dit insect echt niet meer terugkomt. Het is dan ook belangrijk dat houtworm bestrijden altijd door professionals gedaan wordt.

Houtworm behandelen op professionele wijze

De meest effectieve vorm van houtaantasters bestrijding is het hout injecteren met speciale anti-houtworm chemicaliën. Bij houtwormen is een behandeling aan de oppervlakte van het hout voldoende (airless methode). De beestjes boren zich namelijk een weg in de bovenste houtlagen. Hierbij worden de chemicaliën op het hout geneveld. De boktor vreet zich dieper in het hout en daarom is een injectietechniek nodig voor boktor bestrijden. De chemicaliën worden in het hout geïnjecteerd zodat het probleem gericht wordt aangepakt. Bovendien heeft de behandeling een preventieve werking van 5 tot 10 jaar. U heeft daarom garantie binnen dit termijn. Van der Velden geeft u hier graag meer informatie over. 

Houtworm bestrijden kosten

De kosten voor houtworm bestrijden of boktor bestrijden worden duidelijk op het moment dat de aard en de omvang van de schade duidelijk is. Daarom zullen wij altijd eerst een nauwkeurige indicatie van de kosten voor u maken, voordat we tot ons werk overgaan. Eén ding is in ieder geval zeker: de kosten voor houtworm bestrijden vallen altijd lager uit dan de schade die houtworm in uw huis kan aanrichten.

Binnen 24 uur houtworm bestrijden

Heeft u last van houtwormen en wilt u hier zo snel mogelijk vanaf? Wij zorgen dat u snel van uw houtwormplaag af bent met de juiste behandeling houtworm. Neem in dat geval contact op en bel ons gerust op 085 – 0290 760. U kunt ons ook bereiken via het contactformulier. Vraag een offerte aan, ontvang de kosten en maak direct een afspraak. Bestrijding houtworm doen wij in o.a. Amsterdam, Amstelveen, Almere, Haarlem, IJmuiden, Hoofddorp, Uithoorn, Utrecht en ’t Gooi. Met Bestrijdingsdienst Van der Velden bent u snel weer vrij van ongedierte!

adminHoutworm bestrijden