Houtworm bestrijden

085 0290 770

Vandaag een plaag? Morgen geen zorgen!

Ontvang een prijsopgave en maak direct een afspraak

Binnen 24 uur komen wij langs

U bent weer vrij van ongedierte

Houtworm bestrijden? Binnen 24 uur een afspraak!

  • Voor houtwormbestrijding informatie bel 085 – 0290 770  of neemt u direct contact op
  • Ontvang de kosten en maak direct een afspraak
  • Binnen 24 uur komen wij bij u langs
  • Wij helpen u snel van uw houtwormplaag af
  • U bent weer vrij van ongedierte

* Wij bestrijden dagelijks houtworm in de regio’s Amsterdam, Amstelveen, Almere, Haarlem, IJmuiden, Hoofddorp, Uithoorn, Utrecht, ’t Gooi, Hilversum, Baarn, Soest, Woerden, Alphen aan den Rijn, Leiden, Gouda, Den Haag, Zoetermeer, Delft en omstreken. 

Snel en effectief houtwormen bestrijdenhoutworm bestrijden

Wanneer u last heeft van houtwormen of boktorren is het in de meeste gevallen al te laat. Meubels, vloeren, daken en andere houten voorwerpen zijn niet veilig voor deze beestjes. Ongemerkt vreten ze meterslange tunnels in het hout waardoor de draagkracht in gevaar komt, met alle gevolgen van dien. Bestrijdingsmethoden voor particulieren zijn niet doeltreffend. Laat het bestrijden houtworm of boktor bestrijding daarom over aan professionals. Onze ervaren medewerkers hebben de benodigde kennis en middelen in huis en zorgen dat het probleem bij de oorzaak wordt aangepakt.

Wat zijn houtwormen?

Soorten houtworm

Er zijn veel verschillende soorten houtwormen. Houtworm verwijderen kan snel en effectief mits bekend is om welke soort het gaat. Als we het hebben over de houtworm, dan worden de larven bedoeld. Het zijn namelijk de larven die zich door het hout vreten en niet de volwassen houtwormkevers. De meest voorkomende houtwormkevers in Nederland zijn de gewone houtwormkever, de grote houtwormkever en de boktor.

Gewone houtwormkever

Deze houtworm is donkerbruin van kleur, heeft een dekschild met groeven en is 3 tot 4 millimeter lang. De larven zijn iets groter (ongeveer 6 millimeter lang) en hebben een crèmekleur.

Grote houtwormkever

Beter bekend als de bonte knaagkever of bonte klopkever. Deze soort kan 6 tot 8 millimeter lang worden en heeft een harig, donkerbruin dekschild met gele vlekken. Ook deze larven zijn crèmekleurig en worden ongeveer 11 millimeter lang. De grote houtwormkever geeft de voorkeur aan eikenhout, waarbij hij zich voornamelijk richt op kernhout in plaats van spinhout. Uniek voor deze kever is dat hij zijn eitjes, en daarmee larven, op vochtig hout achterlaat. Bij het bestrijden houtworm van deze soort is een veel voorkomend probleem dat tevens schimmel- of vochtproblemen in huis aanwezig zijn.

Boktor

Net als bij de houtworm zijn het de larven van de boktor die schade aanrichten. De grijswitte larf is vrij dik en kan tot wel 30 millimeter groot worden. Hij kan wel 12 jaar lang gangenstelsels in het hout vreten voordat hij zich ontpopt tot een volwassen kever. Per jaar kan hij maar liefst 1,5 meter aan hout wegvreten!

Veel voorkomende plekken voor houtwormen

De houtworm is, zoals de naam al doet vermoeden, gek op hout. Eikenhout, grenen en ook vurenhout zijn dé houtsoorten waar de houtworm vaak te vinden is. De boktor beschadigt naast spinhout ook kernhout. U kunt de beestjes op allerlei plekken tegenkomen.

Houtworm in meubels

Aangezien meubels meestal van hout zijn, of deels van hout worden gemaakt, komt het vaak voor dat de houtworm hierin bestreden moet worden. Denk aan (oude) stoelen, banken en krukjes. Voor de bestrijding wordt een meubel vaak in zijn geheel behandeld. Ook kasten zijn niet veilig voor de houtworm. Het gaat hier vaak om oude kasten die al jaren op een droge plek staan bijvoorbeeld op zolder of in de schuur.

Houtworm in huis

Houtworm kan zich tevens nestelen in onderdelen van het huis. Wanneer houtworm wordt geconstateerd is het beestje al enige tijd aanwezig en in de meeste gevallen moeten er drastische maatregelen genomen worden met de houtwormbestrijding. (Vaak gaat dit gepaard met het vervangen van balken, vloerdelen en andere houten onderdelen van het huis.

Houtworm in vloeren

Houtworm kan zich ook in de vloer nestelen of in de balken waar de vloer op rust. Deze overlast wordt echter pas vaak te laat ontdekt, hierdoor kunnen de gevolgen voor de bewoner erg groot.

Houtwormoverlast

Het ontstaan van houtwormoverlast

Een volwassen houtworm legt haar eitjes op het hout waar zij zelf ook is geboren. Om te groeien hebben larven hout nodig, dus zodra de eitjes uitkomen storten zij zich direct op de bovenste zachte lagen van het hout. Echter vreet de boktor zich dieper in de kern van het hout. Larven boren lange gangen en kunnen hier tot 10 jaar lang blijven zitten, waarna zij zich verpoppen en als volgroeide kever tevoorschijn komen. Dit verpoppen en uitvliegen laat bij de houtworm een rond gaatje en bij de boktor een ovaal gaatje achter in het hout. Op hun beurt paren de volwassen kevers en leggen hun eitjes op of nabij hetzelfde hout als waar zij zijn opgegroeid. Zo ontstaat binnen de kortste keren een plaag en is het hoog tijd voor houtwormbestrijding.

Signalen van een houtwormenplaag

Hoewel de houtwormlarven zich verstoppen in het hout, duiden een aantal signalen op de aanwezigheid van een houtwormplaag. U herkent het zo:

Gaatjes in het hout. Ziet u kleine, ronde of ovale gaatjes in het houd van enkele millimeters breed? Dit worden ook wel ‘uitvliegopeningen’ genoemd. Deze ontstaan nadat de larven zich hebben ontpopt tot volwassen kevers en uitvliegen.

Boormeel. Actieve houtwormen zijn te herkennen aan het boormeel dat uit de gaatjes komt. Ze maken gaatjes om hun uitwerpselen kwijt te kunnen. Dit zaagsel blijft ook achter wanneer de uitvliegopeningen worden gemaakt.

Eitjes, larven of kevers. Vanzelfsprekend heeft u last van houtwormen als u deze in levenden lijve aantreft. Hoewel de larven zich niet snel laten zien duidt de aanwezigheid toch echt op een plaag.

Houtwormenoverlast en de gevolgen

De houtworm of boktor wordt vaak in een laat stadium ontdekt, omdat ze over het algemeen verborgen zitten in het hout. Doordat deze beestjes zich door het hout heen vreten wordt de draagkracht van het houtwerk aangetast. De constructies (balken, vloeren, etc.) worden hierdoor onbetrouwbaar en instortingsgevaar ligt op de loer. Delen van het huis kunnen instorten, met alle gevolgen van dien. Ook meubels kunnen gammel worden en voor vervelende situaties zorgen. Bovendien zijn de herstelkosten vaak erg hoog wanneer er niet wordt ingegrepen.

Bestrijden houtworm

Wat te doen tegen houtworm?

Wanneer houtwormen worden ontdekt is het belangrijk dat er direct actie wordt ondernomen. Het bestrijden van houtwormen is echter een lastige taak, helaas blijkt dat de methoden die beschikbaar zijn voor particulieren vaak niet het gewenste resultaat opleveren.

Een veel voorkomende bestrijdingsvorm voor particulieren is Petroleum, echter dringt Petroleum niet overal door tot in het hout. Hierdoor gaan de eitjes niet dood en komen de larven alsnog uit. Een andere bestrijdingsvorm is de houtworm behandelen met hitte (half uur verhitten op 55 graden), of kou (twee weken in de vriezer). Helaas is deze methode vrijwel onmogelijk, omdat alleen kleine voorwerpen behandeld kunnen worden in de vriezer of oven. Kortom, boktor en houtworm bestrijden is een lastige taak. Alleen met de juiste houtwormbestrijding, middelen en de daarbij behorende bestrijdingsmethoden zorgt u ervoor dat dit insect niet meer terugkomt. Het is dan ook belangrijk dat houtworm bestrijden altijd door professionals wordt gedaan!

Houtworm behandelen op professionele wijze Houtworm-trap-behandelen

De meest effectieve vorm van houtwormbestrijding is het hout injecteren met speciale anti-houtworm chemicaliën. Bij houtwormen is een behandeling aan de oppervlakte van het hout voldoende (airless methode), waarbij de chemicaliën op het hout wordt geneveld. De boktor vreet zich echter dieper in het hout. Er wordt hierom gekozen voor een injectietechniek, waarbij de chemicaliën in het hout worden geïnjecteerd zodat het probleem gericht wordt aangepakt. Beide behandelingen hebben bovendien een preventieve werking van 5 tot 10 jaar. Voor deze periode bieden we u een garantie waar we u graag meer informatie over bieden.

Houtworm bestrijden kosten

De houtworm bestrijden kosten worden met u opgemaakt nadat wij de aard en de omvang van de schade met u hebben doorgenomen. We zullen altijd eerst een nauwkeurige indicatie van de kosten voor u maken, voordat we tot houtwormbestrijding overgaan. Eén ding is in ieder geval zeker: de houtworm bestrijden kosten vallen altijd lager uit dan de schade die houtworm in uw huis kan aanrichten.

Meubels invriezen

Kleine objecten die van massief houten delen zijn denk aan (oude) stoelen, banken en krukjes etc. Voor de bestrijding wordt een meubel vaak in zijn geheel behandeld, dit kan o.a. door invriezen neem contact op voor meer informatie ook kunt u direct een foto toesturen voor een prijsopgave voor kleine objecten.

Binnen 24 uur houtworm bestrijden

Heeft u last van houtwormen en wil u zo snel mogelijk houtworm verwijderen? Neem in dat geval contact op en bel ons gerust op 085 – 0290 760. U kunt ons ook bereiken via het contactformulier. Vraag een offerte aan, ontvang de kosten en maak direct een afspraak. Bestrijding houtworm doen wij o.a. in de regio’s Amsterdam, Amstelveen, Almere, Haarlem, IJmuiden, Hoofddorp, Uithoorn, Utrecht, ’t Gooi, Hilversum, Baarn, Soest, Woerden, Alphen aan den Rijn, Leiden, Gouda, Den Haag, Zoetermeer, Delft en omstreken. Met Bestrijdingsdienst Van der Velden bent u snel weer vrij van ongedierte!

 

 

adminHoutworm bestrijden