Motten bestrijden

085 0290 770

Vandaag een plaag? Morgen geen zorgen!

Ontvang een prijsopgave en maak direct een afspraak

Binnen 24 uur komen wij langs

U bent weer vrij van ongedierte

Motten bestrijden? Wij maken een einde aan elke mottenplaag

hoe motten bestrijden?

Heb je last van motten in je huis of bedrijf en wil je de mot bestrijden? Wacht vooral niet af, maar neem contact op met Van der Velden Ongediertebestrijding.

Onze professionals helpen je professioneel en duurzaam met motten bestrijding.

 • Bel 085-0290770 of neem contact met ons op via het contactformulier
 • Binnen 24 uur nemen we contact met je op
 • Ontvang een offerte op maat

Voor professionele motten bestrijding zetten wij ons dagelijks in, in o.a. Amsterdam, Amstelveen, Almere, Haarlem, IJmuiden, Hoofddorp, Uithoorn, Utrecht, ’t Gooi, Hilversum, Baarn, Soest, Woerden, Alphen aan den Rijn, Leiden, Gouda, Den Haag, Zoetermeer, Delft en omstreken.

Motten bestrijden in huis of je bedrijf? Van der Velden ongediertebestrijding helpt je snel van de mottenplaag af!

Wat te doen tegen motten?

Gaten in je jas? Pakken meel die zijn aangetast of schade aan textiel en kleding? Grote kans dat je last hebt van een mottenplaag. Motten zijn er in verschillende soorten en zorgen voor ongewenste (financiële) schade. En helaas is motten bestrijden lastiger dan het lijkt. Met particuliere mogelijkheden zoals een spuitbus kom je een heel eind, maar zolang er niks wordt gedaan aan het nest, blijft de plaag zich uitbreiden. Gelukkig hebben de vakmannen van Van der Velden Ongediertebestrijding ruime ervaring opgebouwd met motten bestrijden. Wij pakken het probleem aan bij de oorzaak en helpen je met de motten overlast.

Wat zijn motten?

Motten zijn nachtvlinders. Ze worden als larf geboren en hebben veel voeding nodig om te groeien. Het vervelende is dat de motten zelf niet voor de overlast zorgen, maar het zijn de larven. Kleding, tapijt, stoffen en bont zijn namelijk niet veilig voor hun eetlust. Deze signalen zijn dan ook erg belangrijk om in een vroeg stadium de motten te bestrijden. In drie tot zes maanden is de larf uitgegroeid tot een mot en vliegen ze uit. Motten zijn vooral in de nacht actief. Om zich onopgemerkt voort te bewegen hebben ze vrij weinig kleur.

Hoe herken ik motten in huis?

Voordat je begint met motten bestrijden in je kledingkast, is het handig om eerst de signalen van motten in huis te herkennen. Dit doe je door te letten op gaten in stoffenmeubels en kleding of dat er pakken eten zijn aangetast. Helpt het bijvoorbeeld niet meer om je kledingkast dicht te houden of je kleding luchtdicht te verpakken? Dan heb je te maken met een vervelende mottenplaag. Het is dan verstandig om professionals die ervaring hebben in motten bestrijden in te schakelen, zoals bestrijdingsdienst.nl.

Wat voor soort motten zijn er in Nederland?

Wereldwijd bestaan er meer dan 2400 soorten. Er zijn maar een aantal motten die zorgen voor de overlast, ook in Nederland. We zullen de vier vervelendste motten benoemen:

De bruine huismot bestrijden (Hofmannophila pseudospretella)

Dit is misschien wel de bekendste mot die je ziet in Nederlandse woningen en bedrijven. Zoals de naam doet vermoeden, is de mot bruin van kleur. Deze insecten worden zo’n 8 tot 14 millimeter groot. De larven van deze mot zijn een beetje crèmeachtig van kleur en hebben een bruine kop. De larven zorgen voor de overlast. Ze voeden zich voornamelijk met textiel en kleding, maar eten ook zaden en graan. Heb je deze in huis en lukt het niet om van dit vervelende ongedierte af te komen? Neem contact met ons op.

De kledingmot bestrijden (Tineola bisselliella)

Naast de bruine huismot, komt deze helaas ook veel voor. De larven van de mot zit voornamelijk in kledingstukken. Wanneer de larf volwassen is, wordt de mot zo’n 6 en 8 millimeter groot en heeft deze een goudbruin tot geelachtige kleur. Ook deze larven zijn crèmeachtig van kleur. Grappig weetje; de larven hebben op een of andere reden een voorkeur voor kleding met stippen. Dus denk je dat je last hebt van de kleding mot, bekijk dan eerst je kleding met stippen. Kom je erachter dat je deze in huis hebt en lukt het niet om van dit vervelende ongedierte af te komen? Neem dan contact met ons op. Daarnaast kun een plaag herkennen aan de volgende punten:

 • Schade aan textiel, zoals tapijten
 • Gaten in kleding, vooral in wol, zijde en kasjmier
 • Motteneitjes en mottenlarven op kleding

De meelmot bestrijden (Plodia interpunctella)

heb je last van motten in de keuken, dan is de kans groot dat de larven van de meelmot zich tegoed doen aan jouw eten. Een volwassen meelmot wordt ongeveer 7 tot 9 millimeter groot. Echter, dit soort ziet er een stuk groter uit wanneer ze vliegen. Je kunt de mot herkennen aan de enigszins zwarte kleur. De larven van de meelmot kun je gemakkelijk herkennen aan de groene kleur. Heb je al meerdere keren al je eten weggegooid, maar blijft dit ongedierte steeds terugkomen? Neem dan contact met ons op. Daarnaast kun je het beestje herkennen aan de volgende punten:

 • In je keuken schade aan voedselverpakkingen en producten
 • Soort van webben van de mottenlarven. Deze spinnen ze terwijl ze zich aan het voeden zijn
 • Bedorven eten

De buxusmot bestrijden (Cydalima perspectalis)

De buxusmot is een andere soort mot dan de drie bovenstaande motten. De drie bovengenoemde zijn namelijk larven voordat ze een mot worden. Bij de buxusmot is het anders, daar zijn het namelijk rupsen, die zich vervolgens ontpoppen tot een mot. Daarnaast zit dit beestje niet in je huis, maar in je tuin. Heb je een struikgewas in je tuin staan en is deze struik overgenomen door rupsen, dan is de kans groot dat je last hebt van de buxus rups. Niet te verwarren met de eikenprocessierups, die in bomen zit. Deze kun je door ons laten bestrijden of zelf bestrijden door bijvoorbeeld het struikgewas meerdere keren per week te bespuiten met een hogedrukspuit of om meer vogelhuisjes op te hangen. Belangrijk is dat je geen gif koopt, maar alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Vogels vinden de buxus rups namelijk lekker – en wanneer je gif gebruikt, gaan ook de vogels dood. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Effectief motten bestrijden

Bij Van der Velden Ongediertebestrijding hebben onze professionals ruime ervaring opgebouwd in het bestrijden van motten. Samen met jou kijken we naar de situatie en maken we een op maat gemaakt plan van aanpak. Dit doen zij op de volgende manier:

 • Nadat je contact met ons hebt gezocht, zorgen we ervoor dat er binnen 24 uur contact met je wordt opgenomen
 • Tijdens de telefonische intake nemen we de situatie goed door en plannen wij een dag waarop onze specialist bij je langskomt
 • Onze specialist komt bij je ter plaatsen, neemt de gemaakte afspraken nogmaals met je door, bespreekt de acties en start met de bestrijding
 • Na afloop bespreekt de specialist de gedane werkzaamheden en indien nodig wordt er een vervolgafspraak ingepland

Wat zijn de kosten voor motten bestrijden?

Motten op effectieve wijze bestrijden helpt je om verdere (financiële) schade te voorkomen. Professionele bestrijding werpt zijn vruchten af, maar brengt ook kosten met zich mee. Samen met jou nemen we tijdens de telefonische intake de situatie door en geven we direct een indicatie van de kosten. Mocht het onverhoopt voorkomen dat de plaag groter is dan verwacht? Dan laten wij dit zo snel mogelijk aan je weten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

8 tips om zelf motten te bestrijden

Tip 1: motten bestrijden met azijn

Azijn is één van de beste middelen om motten zelf te bestrijden. Het zuur in azijn zorgt dat de beestjes doodgaan. Het is belangrijk om dit 1:1 te mengen met water. Vervolgens kun je het in een spray doen en met deze spray alles inspuiten. Bovendien raden wij aan om met doek de gehele kast e.d. af te nemen, zodat de motten, larven en eitjes dood gaan. Het voordeel van motten bestrijden met azijn is dat het oppervlaktes en stoffen niet aantast + het is breed inzetbaar.

Tip 2: plaats mottenballen neer

Het gebruik van mottenballen kun je niet tegen elke mot gebruiken, maar alleen tegen kleermotten. Leg deze in je kast en vervang ze om de drie maanden. Dit zou de kleermot moeten verjagen, maar is echter geen garantie.

Tip 3: gebruik een speciale motten spray

Let op: lees altijd de bijsluiter van deze spray. Wij raden aan om een spray te kopen met een natuurlijk bestrijdingsmiddel, zodat het niet je kleding en oppervlaktes aantast. Wanneer je een spray koopt met een giftig middel kan dit je kleding aantasten.

Tip 4: was besmette kleding op een hoge temperatuur

Wanneer je erachter komt dat je last hebt van kledingmotten, haal dan je gehele kledingkast leeg en was al je kleding. Het liefst op 50 of 60 graden, maar let wel op bijv. je overhemden en poloshirts, deze kun je maar wassen op 30 a 40 graden. Wanneer je kleding heet wast, dood je larven en de eitjes. Belangrijk! Hang niet vervolgens je kleding direct terug, maar neem je gehele kledingkast af met azijn, zie tip 1.

Tip 5: kleding invriezen

Sommige kledingstukken kun je niet heet wassen, leg deze kledingstukken dan in de vriezer. Laat vervolgens het kledingstuk 48-uur in de vriezer liggen bij een temperatuur van -20 graden. Heb je zelf geen grote vriezer? Wij beschikken over zeer grote vriezers en wij kunnen kleding of ander textiel van je invriezen.

Tip 6: stofzuig zo vaak mogelijk

Heb je ontdekt dat je last hebt van motten? Stofzuig alles grondig, ook de plinten en vloerkleden. Want ook hier kunnen de larven en eitjes van motten in zitten.

Tip 7: bescherm je eten

Meelmotten en voedsel motten zijn een doorn in het oog. Ze leggen eitjes in open verpakkingen. Bewaar open voedsel in speciale tupperware-bakjes, zodat je eten goed afgesloten zit.

Tip 8: kies voor professionele motten bestrijding

Lukt het je zelf niet om van dit ongedierte af te komen? En wil je dat er een professioneel aan de slag gaat? Schakel dan de specialisten van bestrijdingsdienst.nl in. Wij zijn snel op locatie om het probleem effectief en snel aan te pakken!

Bestrijding van motten

adminMotten bestrijden