My Blog

De eikenprocessierups krijgt het warm onder de voeten

Bij hoge temperaturen begeven wij ons massaal naar buiten om te genieten van het mooie weer. De eikenprocessierups reageert hier heel anders op en zoekt verkoeling op in de grond. Dat heeft gevolgen voor mens, dier en de ontwikkeling van de beestjes. Maar hoe ziet de veranderde levenscyclus van de processierups er dan uit? En op welke plekken dreigt er gevaar? U leest het in deze blog.

Huidig klimaat

Het voorjaar van 2020 was zacht en droog: het perfecte klimaat voor de eikenprocessierups die zich hierdoor goed heeft kunnen ontwikkelen. Bovendien zorgde de regen voor goed eetbare eikenbladeren. Van een hete zomer is tot op heden geen sprake geweest, waardoor de rupsen hoog in de bomen blijven zitten en zich niet verplaatsen. Eind juni kregen we wel te maken met hoge temperaturen. In sommige delen van Nederland werd het zelfs warmer dan dertig graden. De zomer is nog niet voorbij, en dus bestaat de kans dat de temperatuur de komende periode stijgt. Dat heeft gevolgen voor de eikenprocessierups.

Eikenprocessierups en hitte

Eikenprocessierupsen zijn geen fan van warmte. Daarom verlaten ze de eiken bij warm weer, zeker wanneer bomen in de volle zon staan. Ze zoeken verkoeling op in de grond in de buurt van eikenbomen. Dat klinkt misschien onschuldig, maar de verplaatsing van de rupsen kan voor flinke overlast zorgen.

Risico’s voor mens en dier

Wanneer de eikenprocessierupsen het te warm krijgen onder hun voeten, voelen ze zich genoodzaakt om de bomen te verlaten. Eikenbomen die volledig in de zon staan kunt u sowieso beter vermijden omdat de kans groot is dat de rupsen zich gaan verplaatsen. De brandharen kunnen vanuit de losse nesten gemakkelijk verspreid worden door de wind en terechtkomen in de ogen, luchtwegen of op de huid. Via de stam trekken de rupsen in processies richting de bodem. Er kunnen plakkaten met rupsen ontstaan onderaan de stam, of ze graven zich in vlak bij de eikenboom. De plakkaten kunnen er ook afwaaien waardoor de rupsen zich verderop ingraven. Daarom is het goed om voldoende afstand te houden van eikenbomen wanneer u huisdieren uitlaat. Tevens kunnen verlaten nesten plotseling uit de boom vallen. Wees dus op uw hoede.

Veranderde levenscyclus

Het is niet precies te zeggen wanneer de rupsen weer uit de grond komen als ze zich hebben ingegraven. Ze kunnen zich in de grond verpoppen om er volgens later dit jaar uit te komen als vlinder. Dit komt overeen met de regulieren levenscyclus van de eikenprocessierups. Wellicht hebben ze het naar hun zin in grond en komen ze volgende zomer pas tevoorschijn. Vorig jaar gebeurde dit ook. Al die tijd zaten ze in de bodem om vervolgens in juni van dit jaar naar boven te komen. Zo konden de rupsen alsnog hun cyclus afronden.

Eikenprocessierups bestrijden

Als mensen overlast ervaren gaan ze vaak zelf actie ondernemen. Begrijpelijk, maar niet verstandig. Vaak worden nesten of plakkaten met rupsen weggehaald en in brand gestoken. De kans dat er brandharen vrijkomen is dan zeer groot en dit vormt een groot gevaar voor mensen. Ook kunnen er bermbranden ontstaan wanneer omliggende struiken geraakt worden. Door het warme weer kunnen deze zeer droog en vatbaar zijn. Eikenprocessierupsen dienen altijd op professionele wijze bestreden te worden.

Overlast? Van der Velden bestrijdt binnen 24 uur!

Is de eikenprocessierups actief in uw omgeving en ervaart u overlast? Voorkom vervelende klachten en ga niet zelf aan de slag met de bestrijding ervan. Aarzel niet en schakel direct Bestrijdingsdienst Van der Velden in voor bestrijding op professionele wijze. Bij een aanvraag nemen wij binnen 24 uur contact op. Neem contact met ons op via bel mij terug. U kunt ons ook bereiken via het contactformulier. Vraag een offerte aan, ontvang de kosten en maak direct een afspraak. Processierupsen bestrijden doen wij in o.a. Amsterdam, Amstelveen, Almere, Haarlem, IJmuiden, Hoofddorp, Uithoorn, Utrecht en ’t Gooi. Met Bestrijdingsdienst Van der Velden bent u snel weer vrij van ongedierte!

Van der VeldenDe eikenprocessierups krijgt het warm onder de voeten