My Blog

Meer meldingen van ratten, met dank aan de Coronacrisis

Vorig jaar was de stijging in het aantal ratten al flink te merken, met alle gevolgen van dien. Ze zorgen voor veel overlast in woningen, tuinen, basisscholen en de nabije omgeving. Het groeiende probleem is nog niet uit de lucht. Richard Piké, van Van der Velden Ongediertebestrijding, meldt in het Parool: “Door de coronacrisis heeft de stijging in het aantal ratten een vaart genomen.” Exacte aantallen kan hij niet geven, maar het aantal meldingen en het gebruik van materieel laat zien dat er meer bestrijding nodig is. “Normaal gesproken gebruiken we gemiddeld vijftig rattendepots (een soort lokdozen) per week. Nu soms honderden.” Maar hoe werkt het coronavirus de rattenplaag 2020 in de hand? In deze blog vertellen we hoe het zit.

Rondslingerend afval

Het toenemend aantal meldingen van ratten wordt volgens Piké grotendeels veroorzaakt doordat er steeds meer vuil op straat rondslingert. “Een stapel vuilniszakken op straat is een feestje voor ratten.” Door het coronavirus kunnen mensen er niet meer op uit, en dus blijven ze dichter bij huis. Het gevolg is dat er meer afval geproduceerd wordt in de steden. Dit heeft zich de afgelopen maanden opgestapeld en vergroot de bestaande problemen, zo ook de rattenplaag Amsterdam.

Meer vrije tijd

Een andere reden is dat mensen vaker buiten zijn. De coronacrisis dwong het overgrote deel van de Nederlanders om thuis te werken en daardoor is er meer tijd om naar buiten te gaan. De kans dat men ratten ziet is op die manier groter.

Minder voedselbronnen

Piké geeft nog een derde oorzaak voor de stijging van het aantal meldingen: “De restaurants in het centrum zijn wekenlang gesloten geweest, daar viel dus veel minder eten te halen dan normaal.” Om die reden verplaatsen de ratten zich van de binnenstad naar de buitenwijken en worden woningen een nieuw doelwit.

Hoe groot is het rattenplaag probleem?

Het Parool laat weten dat er volgens de Gemeente Amsterdam nog geen toename van het aantal ratten te zien is in de stad. De afdeling dierplaagbeheersing van GGD Amsterdam heeft niet meer meldingen binnengekregen dan normaal. Toch is dit geen reden om achterover te leunen. Meer vuil op straat betekent dat er meer voedsel beschikbaar is voor de beesten. Daarbij komt dat ratten koning zijn van de voortplanting. Ze kunnen zichzelf binnen korte tijd ruimschoots vermenigvuldigen. Doordat ratten zich verplaatsen naar de buitenwijken kan er flinke overlast ontstaan bij woningen.

Wat te doen tegen een rattenplaag?

Om ratten op afstand te houden is het raadzaam om uw woning of bedrijfspand goed schoon te houden. Dat betekent dat u beter geen vuilniszakken om straat kunt zetten. Gooi ze in een afgesloten bak of container van de gemeente. Zorg ook dat er geen vogelvoer, veevoer of andere etenswaar rondom uw huis slingert. Ratten lusten vrijwel alles.

Wanneer ratten zich toch nestelen in uw nabije omgeving is het sterk af te raden om zelf te bestrijden. Ratten verjagen met chloor, gif, rattenvallen of gaten afdichten helpt vrijwel niet. Ze kunnen door de kleinste gaten en kieren en knagen zich overal doorheen. Gif heeft alleen effect als ratten er meerdere dagen van eten. Als hij tussendoor wat brood naar binnen werkt zal hij er niet door sterven. In de tussentijd planten ze zich snel voort. Het is veel beter om het probleem bij de oorzaak aan te pakken. Een professionele ongediertebestrijder zoals Van der Velden weet hoe ratten bestreden moeten worden. Deze specialisten zijn in het bezit van een professioneel ratten bestrijdingsmiddel.

Rattenplaag? Bij Van der Velden heeft u binnen 24 uur een afspraak!

Heeft u een rattenplaag gesignaleerd? Schakel meteen Bestrijdingsdienst Van der Velden in om de ratten te laten bestrijden. Na uw aanvraag nemen wij binnen 24 uur contact op. Neem contact met ons op via bel mij terug. U kunt ons ook bereiken via het contactformulier. Vraag een offerte aan, ontvang de kosten en maak direct een afspraak. Ratten bestrijden doen wij in o.a. Amsterdam, Amstelveen, Almere, Haarlem, IJmuiden, Hoofddorp, Uithoorn, Utrecht en ’t Gooi. Met Bestrijdingsdienst Van der Velden heeft u niet langer last van de vervelende rattenplaag.

Van der VeldenMeer meldingen van ratten, met dank aan de Coronacrisis