My Blog

Ratten: van rattenplaag tot rattenbestrijding

Professionele rattenbestrijding, hoe werkt dat?

De zwarte en bruine rat. Iedereen kan overlast krijgen van dit ongedierte. Van boerderijen tot bedrijven en zelfs bij u thuis, de zwarte en bruin rat kan bij iedereen grote schade aanrichten. Ratten zijn slimme dieren en daardoor uiterst lastig te bestrijden! In dit blog leest u alles over zwarte en bruine ratten, wat u kunt doen om een rattenplaag te voorkomen en eventueel te herkennen. En is de overlast te groot? Schakel dan professionele hulp in zoals Bestrijdingsdienst Van der Velden voor rattenbestrijding!

Ratten: waar komen ze eigenlijk vandaan?

De bruine rat vindt zijn oorsprong in Oost-Azië. Aan het eind van de Middeleeuwen heeft de bruine rat zich in kleine aantallen verspreid in de richting van Europa. In de 18e eeuw werden ze voor het eerst gesignaleerd in West-Europa. Via handelsroutes en de scheepvaart heeft het dier zich over bijna de gehele wereld verspreid. De bruine rat kun je vooral vinden kelders, schuren, kruipruimtes en andere vochtige plekken. Vooral dorpen en steden kunnen last hebben van de bruine rat.

Zwarte ratten vinden hun oorsprong in Zuidwest-India. Pas in de achtste eeuw bereikte dit diersoort Europa waarna hij zich dankzij handelaren en kolonisten zich snel over dit werelddeel verspreidde. In Nederland komt de zwarte rat vooral voor in Noord-Brabant, Noord Limburg, Zeeuws Vlaanderen in havengebieden en grote steden.

Rattenplaag: hoe groot is de schade?

Zwarte ratten zijn echte ziekten overdragers. Pest, trichnose en het hantavirus zijn veelvoorkomende ziekten die deze dieren met zich meedragen. Naast het meedragen van ziektes bevuilen zwarte en ook bruine ratten voorraden van voedsel met uitwerpselen en urine. Daarnaast zorgen ze door hun geknaag ook voor veel schade aan vloeren, wanden, leidingen, kabels, verpakkingsmaterialen en isolatiematerialen. De schade kan dus al in hele korte tijd niet meer te overzien zijn wanneer u niks onderneemt!

Zwarte en bruine rat en rattenplaag herkennen

De zwarte en bruine rat is bij uitstek een nachtdier en vaak in grote koloniën actief. Het zijn echte groepsdieren. Een rattenplaag bestaat dan ook uit meerdere ratten. In een omgeving met een (hoog) voedselaanbod en nestelgelegenheid zijn deze dieren vaak terug te vinden. Ze zijn echte alleseters maar hebben een voorkeur voor granen, zaden en vruchten. Hou plaatsen met veel voedsel dus goed in de gaten! Ze zijn klimmers bij uitstek en houden van droogte en warmte.

Een rattenplaag kunt u herkennen aan:

  • Uitwerpselen;
  • Stank;
  • Gaten in vuilniszakken;
  • Knaaggeluid;
  • Viezigheid.

Rattenplaag voorkomen: kan ik er zelf wat aan doen?

U kunt zelf een aantal belangrijke maatregelen nemen om een rattenplaag te voorkomen. Wering en hygiëne zijn hierbij de sleutelwoorden bij het voorkomen van een rattenplaag. Dicht daarom iedere opening die u bij uw huis tegenkomt en voorkom begroeiing tegen muren. Zorg daarnaast dat voedselvoorraden goed zijn afgesloten en zorg dat afgevallen fruit van bomen netjes opgeruimd worden. Het ratdicht maken van vogelverblijven kan ook goed helpen evenals het voeren van vogels alleen in de winter. Heeft u een openhaard? Voorkom dan nestelmogelijkheden bij de opslag van openhaardhout en inspecteer deze regelmatig!

Zwarte en bruine ratten bestrijden: wanneer een rattenplaag is uitgebroken

Wanneer u bovenstaande tips heeft opgevolgd maar er toch een rattenplaag is uitgebroken is het tijd om preventieve maatregelen te nemen. Om verdere overlast en grotere schade te voorkomen is het van belang dat u professionele ongediertebestrijders inhuurt. Bestrijdingsdienst Van der Velden kan u daarbij van dienst zijn! Het zelf bestrijden van ratten met rattengif is niet aan te raden aangezien ratten hier resistent tegen kunnen worden. Neem daarom contact met ons op voor onze aanpak!

Meer weten over zwarte en bruine ratten en ratten bestrijden? Neem contact op met Van der Velden!

Meer weten over het bestrijden van een rattenplaag? Neem contact op met Van der Velden! Heeft u thuis last van een zwarte en bruine ratten? En wilt u deze door een professioneel bedrijf laten bestrijden? Wij hebben jarenlange ervaring in het bestrijden van ongedierte en kunnen u dus ook helpen bij het bestrijden van zwarte ratten. Bel direct naar Van der Velden Ongediertebestrijding, 085 0290 770! Wij kunnen u dan direct aan de telefoon helpen. Ook kunt u ons per e-mail bereiken op info@bestrijdingsdienst.nl.

Van der VeldenRatten: van rattenplaag tot rattenbestrijding