Wat is een processierups?
De eikenprocessierups is een gevaarlijke en vervelende rupssoort. De eikenprocessierups, ook wel processierups genoemd, is een nachtrups die uiteindelijk tot een nachtvlinder uit kan groeien. Deze rupssoort heeft zijn naam te danken aan het feit dat zij in eikenbomen actief zijn en in processie op zoek gaan naar voedsel (eikenbladeren). Vooral in de maanden mei, juni en juli zijn de behaarde eikenprocessierupsen erg actief en vormen ze een potentieel gevaar voor mensen. De brandhaartjes die zij verspreiden brengen namelijk potentiële gezondheidsrisico’s met zich mee.
Eikenprocessierups: waar komt dit ongedierte voor?
In het verleden kwam de processierups vooral voor in het zuiden en oosten van Noord-Brabant en een deel van Limburg. De eikenprocessierups heeft zich vanaf 1987 over heel Nederland verspreid. In vrijwel iedere provincie kunt u de eikenprocessierups dus tegenkomen en loopt u het risico om last van klachten te krijgen.
Eikenprocessierups: klachten en jeuk
De eikenprocessierups kan voor vervelende klachten zorgen. Het venijn van de eikenprocessierups schuilt in de aanwezigheid van de vele microscopisch kleine brandharen. Voorbeelden van eikenprocessierups klachten zijn dat u last krijgt van huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk.
Er zijn vooral risico’s voor de gezondheid in de periode dat eikenprocessierupsen brandharen krijgen (half mei-juni) en bij verdere verspreiding van deze brandharen uit lege nesten (juli-september). Er hoeft geen rechtstreeks contact met de rups te zijn om klachten te krijgen. De brandharen kunnen ook door de wind meegevoerd worden waardoor ze op de huid of in de kleding terechtkomen.
Eikenprocessierups: wanneer veroorzaken ze overlast?
De perioden van overlast is bij de processierups verschillend. Van september tot half mei is het ongemak beperkt. De rupsen zijn dan nog larven en vormen nog geen gevaar voor uw gezondheid. Van half mei tot september neemt het ongemak toe. De piek ligt bij eikenprocessierupsen op de maanden juni, juli, augustus en september. U krijgt dan te maken met volgroeide rupsen die met hun brandende haren voor overlast kunnen zorgen.
Kunnen processierupsen ook overlast bij dieren veroorzaken?
Niet alleen mensen kunnen klachten krijgen van de processierups. Ook uw hond kan tijdens een boswandeling last krijgen van de brandhaartjes van de eikenprocessierups. Naast honden zijn ook paarden gevoelig voor de klachten die door deze rupssoort veroorzaakt worden. Zorg dus ook met uw hond of paard dat u zover mogelijk uit de buurt blijft van besmette gebieden. Ziet u dat uw huisdier of paard toch last heeft? Spoel de dieren af en schakel in het ergste geval een dierenarts in.
Eikenprocessierups klachten: hoe voorkomt u ongemak?
U kunt veel doen om eikenprocessierups klachten zoals huiduitslag en andere ongemakken te voorkomen. Blijf in een straal van 100 meter bij besmette bomen en struiken uit de buurt. Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen. Daarnaast is het aan te bevelen om, bij bezoek aan natuurgebieden, voor voldoende bedekking van uw hals, armen en benen te zorgen. Bent u toch in aanraking gekomen met de eikenprocessierups? Raak niet in pak en voorkom dat u in u ogen gaat wrijven of op andere lichaamsdelen gaat krabben. Dit kan de brandhaartjes namelijk verder verspreiden. Was of spoel de huid en/of ogen goed met water uit en stop uw kleding in de wasmachine op een programma van liefst op 60 °C.
Heeft u toch last van eikenprocessierups klachten? Deze verdwijnen over het algemeen binnen twee weken. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts. Als de eikenprocessierups in uw woonomgeving voorkomt probeer te voorkomen dat brandharen of nesten de woning binnenwaaien.
Processierups bestrijden: schakel Van der Velden in!
Vermoedt u aanwezigheid en overlast van de eikenprocessierups? Mijd dan ieder contact met de rups en zijn restanten. U moet namelijk zo snel mogelijk in actie komen! Schakel een professionele ongediertebestrijder in. Het bestrijden moet zo goed mogelijk gebeuren, waarbij de rupsen zo veel mogelijk verwijderd worden en er geen brandharen in de lucht terecht komen. Met behulp van onder andere speciale stofzuigers kunnen onze deskundige medewerkers deze klus voor u klaren. Lees hier meer over eikenprocessierups bestrijding…
Hoewel de beheerder van het besmette gebied verantwoordelijk is, is het altijd goed om zelf zo snel mogelijk contact te zoeken met de gemeente of een professionele ongediertebestrijder. Zo kunnen alle betrokken partijen snel in actie komen. Het bestrijden van eikenprocessierupsen is bij uitstek een zaak van deskundigen. Zo kunt u altijd en overal zorgeloos van de mooie natuur genieten.
Meer weten over de eikenprocessierups en processierups bestrijden? Neem contact op met Van der Velden!
Meer weten over de eikenprocessierups en het bestrijden van de processierups? Neem contact op met Van der Velden! Wij hebben jarenlange ervaring in het bestrijden van ongedierte en kunnen u dus ook helpen bij het bestrijden van de eikenprocessierups. Bel direct naar Van der Velden Ongediertebestrijding, 085 019 3240! Wij kunnen u dan direct aan de telefoon helpen. Ook kunt u ons per e-mail bereiken op info@bestrijdingsdienst.nl.