My Blog

Klustervliegen in huis of kantoor: hoe kan dat?

Klustervliegen bestrijden: voorkom klustervliegenplaag

Wanneer het buiten koud is kan het bij u thuis of op kantoor nog weleens gezellig worden. Niet alleen ratten en ander ongedierte probeert bij dalende temperaturen warm te blijven, vliegen doen dat namelijk ook! We hebben het in dit blog dan met name over klustervliegen. Deze vliegsoort dankt zijn naam aan het feit dat hij samen met een groot aantal soortgenoten rondzwermt. In kleine aantallen zijn ze vervelend, maar in grote getalen kunnen ze een ware klustervliegenplaag veroorzaken. In dit artikel leest u dan ook wat u kunt doen!

Klustervliegen: wat is dit voor vliegsoort?

Klustervlieg is de benaming van een aantal vliegsoorten die in het voorjaar, de herfst en in het najaar in zwermen of clusters rondzwermen. In totaal zijn er drie verschillende klustervliegen actief in Nederland, namelijk: de klustervlieg, de herfstvlieg en de grasvlieg. Een klustervlieg is zo’n 8 millimeter groot terwijl de herfstvlieg 6 tot 7 millimeter groot is. De grasvlieg is de kleinste van de drie, deze zijn namelijk 3 millimeter groot.

Klustervliegen: hoe ontstaan ze

Hoewel hun leefwijze verschilt hebben klustervliegen ook overeenkomsten. Ze ontwikkelen zich allemaal buiten in weilanden en graslanden, en hun aantallen worden bepaalt door klimatologische omstandigheden. Hoe warmer en droger, hoe meer klustervliegen u zult aantreffen.

Volwassen vrouwtjes leggen eitjes op vochtige grond waarna deze na ongeveer een week uitkomen. De levenscyclus van de verschillende klustervliegen is afhankelijk van het weer. Twee generaties per jaar is normaal, maar bij een warme zomer kan dit oplopen tot vier generaties.

Klustervliegenplaag: wanneer komt dit voor?

Tijdens de warme zomerdagen en in het begin van de herfst zult u klustervliegen vooral buiten tegenkomen. Binnen veroorzaken ze dan geen overlast. Maar zodra het buiten kouder wordt zoeken ze beschutting in hoeken en gaten van huizen en kantoorpanden. Naarmate de winter vordert zoeken ze nog meer bescherming en kunnen ze enorme clusters van wel duizenden vliegen vormen.

Hoewel de vliegen altijd in groepen zijn hoeven ze niet direct voor overlast te zorgen. Wanneer er niet tijdig en adequaat wordt ingegrepen met weringmaatregelen of bestrijding, kan een ware plaag ontstaan. Pas wanneer ze in grote getalen gebouwen binnendringen is er pas echt sprake van een klustervliegenplaag. En dan is het tijd om een professioneel ongediertebestrijder in te schakelen!

In welke gebouwen zit de klustervlieg graag?

De klustervlieg zit zoals gezegd bij koude temperaturen graag in huizen en kantoorpanden. Het bijzondere van deze vliegsoort is dat ze zelfs bij herhaling in dezelfde gebouwen voorkomen. Waarom dat is weet eigenlijk niemand. Vooral hooggelegen panden hebben de voorkeur.

Zelf klustervliegen bestrijden: wat je zelf kan doen

Om een klustervliegenplaag te voorkomen kunt u wel zelf iets doen! Om het klustervliegen moeilijk te maken dient u ramen en deuren gesloten te houden. Helaas geeft dit geen volledige garantie. Klustervliegen kunnen namelijk ook via dakpannen uw huis of pand binnendringen.

Natuurlijk heeft u ook behoefte aan frisse lucht en dus wilt u uw raam kunnen openen. U kunt dan ook nog iets anders doen om een klustervliegenplaag te voorkomen. Plaats bij uw ramen, en als het kan ook deuren, horrengaas. Klustervliegen kunnen namelijk niet door het horrengaas uw huis of pand binnendringen. Natuurlijk geeft dit geen garantie. Bij het betreden van uw woning kan de klustervlieg natuurlijk altijd met u mee naar binnen gaan.

Naast het sluiten van deuren en ramen én het plaatsen van horrengaas kunnen ook vliegenmeppers, lijmvallen, elektrische insectenvangers of spuitbussen u helpen. Tot slot is het ook aan te bevelen om begroeiing van klimplanten tegen de muren van uw woning te voorkomen. Grasvliegen zijn hier namelijk gek op!

Klustervliegen bestrijden door Van der Velden

Als ongediertebestrijder zijn wij al jarenlang gespecialiseerd in klustervliegen bestrijden. Met onze aanpak kunnen wij een klustervliegenplaag voor u oplossen. Hier gebruiken wij speciaal bestrijdingsmiddel voor om een verdere verspreiding van de plaag te voorkomen en in de kiem te smoren. Ons inschakelen? Vraag dan hier een offerte aan!

Meer weten over klustervliegen bestrijden? Neem contact op met Van der Velde!

Meer weten over het bestrijden van een klustervliegenplaag? Neem contact op met Van der Velden! Heeft u thuis last van klustervliegen? En wilt u deze door een professioneel bedrijf laten bestrijden? Neem dan contact op met Van der Velden Ongediertebestrijding! Wij hebben jarenlange ervaring in het bestrijden van ongedierte en kunnen u dus ook helpen bij het bestrijden van overwinterende vliegen. Bel direct naar Van der Velden Ongediertebestrijding, 085 – 029 0760! Wij kunnen u dan direct aan de telefoon helpen. Ook kunt u ons per e-mail bereiken op info@bestrijdingsdienst.nl.

Van der VeldenKlustervliegen in huis of kantoor: hoe kan dat?