My Blog

De 25 meest gestelde vragen over wespen

Wat u nog niet wist over de wesp

De afgelopen tijd zijn wespen veel in het nieuws geweest. De wespenplaag waar eerder voor gewaarschuwd werd begon sneller dan verwacht en is nog steeds in volle gang. Iedereen in Nederland heeft er last van. Mensen worden gestoken in het park, op festivals, kunnen niet meer rustig in hun eigen tuin zitten en kinderen spelen niet veilig meer buiten. Maar wat weten we eigenlijk van de wesp en hoe moeten we met deze plaag omgaan? Bestrijdingsdienst Van der Velden heeft voor u de 25 meest voorkomende vragen over de wesp op een rijtje gezet.

Wat is het verschil tussen een bij en een wesp?

Bijen en wespen worden vaak door elkaar gehaald. Er zijn echter wel degelijk verschillen tussen beide insecten. Allereerst hebben wespen in tegenstelling tot bijen geen beharing. Daarnaast zijn bijen minder fel van kleur en ze hebben niet de zogenaamde wespentaille (bijen zijn breder). Ook leven bijen van nectar en stuifmeel waardoor ze in principe niet op eten af zullen komen.

Waarom wordt er een wespennest gebouwd?

Wespennesten worden ieder voorjaar opnieuw gebouwd door de koningin omdat zij de sterkste is. Hierin legt ze haar eitjes. Het nest maakt ze door hout samen met haar speeksel fijn te kauwen. In het nest bevinden zich verschillende raten en cellen welke een stad vormen voor de wespenkolonie.

Wanneer worden wespen actief?

Hoe het wespenseizoen jaarlijks verloopt is onvoorspelbaar. Het hangt namelijk af van verschillende factoren. De nieuwe wespencyclus start na de winter, wanneer de koningin een nieuw wespennest gaat bouwen. Een hogere temperatuur, meer zon en minder regen lijden tot meer wespennesten. Doorgaans zijn de nesten in juli af waarnaar wespen eten gaan zoeken. Begin augustus ziet u daarom de eerste wespen en kunnen ze overlast veroorzaken. Daarna verlaten wespen het nest omdat ze op zoek gaan naar planten die hun larven eten. Omdat er steeds minder voedsel is worden ze agressiever en dus zullen ze eerder steken. Het einde van het wespenseizoen is onzeker. Wespen sterven wanneer het weer slechter wordt (veel wind, lagere temperaturen etc.).

Waar zit een wespennest?

De nesten worden gebouwd op een plek dat bescherming biedt tegen weersinvloeden. Denk aan plekken in en rondom het huis zoals kleine gaten en spleten, boomstammen, struiken, in de grond, onder een dakgoot, in schuren of in spouwmuren.

Zijn wespen gevaarlijk?

Een wesp kan vervelend steken waardoor u pijnlijke en opgezwollen plekjes op uw huid kunt krijgen. Hoewel dit niet ernstig is kan een wespensteek ook de luchtwegen opzetten. In het ergste geval leidt dit tot verstikking, bijvoorbeeld wanneer u allergisch bent voor wespengif.

Wanneer steekt een wesp?

Een wesp steekt als hij denkt dat hij aangevallen wordt. Bijvoorbeeld als u er eentje wegjaagt bij uw glas cola. Ze kunnen ook agressief worden als u het nest aanraakt, dan kan een hele zwerm steken.

Hoeveel keer kan een wesp steken?

Ze beschikken over een gladde angel waarmee wespen maar liefst 6 à 7 keer kunnen steken, vooral wanneer ze erg kwaad zijn. Dit doen ze net zo lang totdat hun gifzakje leeg is.

Kunnen wespen nog meer (blijvende) schade aanrichten?

Ja, naast dat ze akelig kunnen steken kunnen ze ook bacteriën verspreiden. Wespen zitten bijvoorbeeld vaak in afvalbakken. Deze bacteriën komen vervolgens ook op uw eten terecht als u aan het barbecueën bent. Zit er een wespennest in de spouwmuur, dan is het isolatiemateriaal waarschijnlijk aangevreten om het nest te bouwen. Voor het nest worden stukjes hout gebruikt dat afkomstig kan zijn van uw tuinmeubilair. Hoewel de schade hiervan minimaal is kan het meubilair er wat verruwd uitzien.

Waar komen wespen op af?

Vooral op zoetigheid, maar ze houden ook van eiwit. Behalve fruit, toetjes, en zoete drankjes komen ze dus ook af op vlees en vis. Ook geuren die niets met voeding te maken hebben zijn aanlokkelijk, zoals parfum, aftershave, zonnebrandcrèmes en deodorant.

Hoe houd ik ze op afstand?

Wespen houden niet van sterke geuren en rook. Krachtige wierook, etherische oliën en kruidnagel zijn daarom een goede oplossing om wespen te bestrijden. U kunt natuurlijk ook een bak met zoetigheid (vers fruit) een stukje verderop zetten om wespen bij uw eigen eettafel weg te houden.

Ik zie wespen in huis, heb ik nu een nest?

Dat hangt af van de periode. Komt u in het voorjaar een grote wesp tegen, dan is het waarschijnlijk een wespenkoningin die bezig is met een nest. Ga in dat geval op zoek naar de aanvliegroute van het wespennest en laat het daarna professioneel bestrijden. In het najaar overwinteren de koninginnen, een wespennest is dan niet actief. Verwijder de wesp wel uit huis zodat zij niet overwintert en in het voorjaar alsnog een nest bouwt.

Hoe herken ik een wespenplaag?

Er zijn verschillende duidelijke signalen. Uiteraard wanneer u wespen ziet, maar het gaat vooral om het aantal. Breidt het aantal wespen zich in een korte tijd uit? Dan is er sprake van een wespennest. Ook een lage bromtoon uit de hoek van een schuur of op zolder is kenmerkend. Een papieren bal duidt logischerwijs ook op een wespennest.

Wat zijn de gevolgen van een wespenplaag?

Aan een wespenplaag zitten serieuze gevaren, vooral wanneer ze gaan steken in grote aantallen. Soms kunnen zo ook spontaan steken zonder dat ze zich bedreigd voelen. Daarnaast kunnen ze schade aanrichten aan uw huis.

Is een wespennest gevaarlijk?

Als u het nest met rust laat niet. Wanneer u het aanraakt kunnen ze agressief worden en in grote aantallen gaan steken. Soms wel meerdere keren. Mensen die een allergie hebben voor wespengif moeten echter goed uitkijken voor een wespenplaag. Eén steek is genoeg om een heftige allergische reactie op te wekken en kan lijden tot zeer ernstige ademhalingsproblemen.

Hoe vind ik een wespennest?

Door op zoek te gaan naar de aanvliegroute. Als u deze volgt komt u als het goed is bij het wespennest uit.

Wat moet ik doen als ik een wespennest aantref?

Raak vooral niet in paniek en raak het nest niet aan. Hierdoor kunnen de wespen agressief worden en u aanvallen. Bel altijd een professionele ongediertebestrijder zoals Van der Velden om het nest professioneel te laten verwijderen.

Kan ik een wespennest zelf bestrijden?

Nee, we raden dit sterk af! De kans is namelijk groot dat het probleem alleen maar erger wordt. Er hangen veel risico’s aan het zelf bestrijden van een wespennest. Het incorrect verwijderen van een nest kan de wespen erg agressief maken en tot ontelbare steken lijden. Het bestrijden kunt u beter overlaten aan professionele ongediertebestrijders zoals Van der Velden.

Kan ik het wespennest niet gewoon afdichten?

Dit moet u nooit doen. Wanneer u het nest afsluit zullen de wespen in paniek raken en zich door het nest heen vreten. Vervolgens zullen ze agressief gaan steken. Zit het nest in uw huis? Dan vreten ze zich door de wand van het nest en komen ze in uw huis. Vooral wanneer ze zich aan het einde van de zomer gaan vervelen.

Hoe wordt een wespennest bestreden?

Voor het verwijderen wordt eerst bepaald waar het nest zich bevindt en of er een aanvliegroute zichtbaar is. Vervolgens wordt er afgewogen of de bestrijding staand kan plaatsvinden of m.b.v. een ladder. Onze inspecteur komt langs in beschermende kleding om het wespennest te verdelgen. De invliegroute zal worden ingespoten met een bestrijdingsmiddel. Daarna sterft het nest.

Wat zijn de kosten van een professionele bestrijding?

Dit hangt af van de locatie en het nest zelf. Voor een indicatie van de kosten kunt u het beste contact opnemen met de bestrijdingsdienst zelf.

Kan ik het bestrijdingsmiddel ook zelf kopen?

Er zijn doe-het-zelfmiddelen te koop, maar de kans is klein dat u daarmee een heel wespennest vernietigt. U kunt beter een professionele ongediertebestrijder inschakelen die het juiste middel gebruikt.

Moet er voor de verwijdering aan mijn woning gesloopt worden?

Er kunnen achteraf extra kosten worden berekend. Bijvoorbeeld omdat het nest moeilijk bereikbaar is en er een deel van de muur of vloer moet worden gesloopt. Dit is gelukkig bijna nooit het geval.

Waarom wordt het nest zelf niet verwijderd?

Het is niet per se nodig om het nest weg te halen. Wespen gebruiken hun oude nesten namelijk nooit een tweede keer en dus vormt het geen gevaar voor toekomst.

Moet een wespennest altijd bestreden worden?

Nee, als het nest geen overlast veroorzaakt hoeft het niet verwijderd te worden. Het klinkt misschien gek, maar wespen zijn nuttig voor de natuur. Wespen jagen bijvoorbeeld op teken, vliegen en muggen waar mensen veel last van kunnen hebben.

Welke preventieve maatregelen kan ik nemen?

Om wespennesten te voorkomen kunt u het beste beginnen met het dichten van gaten in uw woning. Het juiste moment hiervoor is de winter. Blijf in het voorjaar en de zomer altijd controleren op nesten. Gebruik daarnaast gaas om ventilatieopeningen af te sluiten, plaats horren voor de ramen en maak vuilnisbakken of containers geregeld schoon. Pas ten slotte op met zoete geuren en houdt uw eten in de gaten.

Toch overlast? Wespennest bestrijden door Van der Velden!

Heeft u een wespennest ontdekt en heeft u hier last van? Niet onbegrijpelijk vanwege de wespenplaag die momenteel heerst in Nederland. Voorkom de desastreuze gevolgen en ga vooral niet zelf aan de slag! Laat het wespennest professioneel bestrijden en verwijderen door Bestrijdingsdienst Van der Velden! Na uw aanvraag nemen wij binnen 24 uur contact op. Neem contact met ons op via bel mij terug. U kunt ons ook bereiken via het contactformulier. Vraag een offerte aan, ontvang de kosten en maak direct een afspraak. Wespennesten bestrijden doen wij in o.a. Amsterdam, Amstelveen, Almere, Haarlem, IJmuiden, Hoofddorp, Uithoorn, Utrecht en ’t Gooi. Met Bestrijdingsdienst Van der Velden bent u snel weer van een vervelend wespennest af.

Van der VeldenDe 25 meest gestelde vragen over wespen