My Blog

Wespenplaag in Nederland: alles over wespen bestrijden!

Stelt u zich eens voor: bent u net lekker in de tuin gaan zitten, vliegt er een irritante wesp rond uw glas. In korte tijd breidt het aantal zich uit en strijken de wespen neer op het eten dat klaar staat voor de barbecue die avond. Niet zo gek, aangezien er momenteel 68 procent meer wespen in ons land zijn dan vorig jaar. Dat betekent ook dat er meer wespennesten te vinden zijn in uw omgeving. Daar kan u veel last van hebben. Wat te doen tegen wespen? Bestrijdingsdienst Van der Velden binnen 24 uur langs voor een wespennest weghalen. Zo bent u snel van alle ongemakken af!

Wespenplaag 2019: de grootste wespenplaag ooit

We hebben het nog nooit eerder meegemaakt in Nederland: een wespenplaag. In grote delen van ons land worden veel tot zeer veel wespen geconstateerd. We kunnen dus gerust stellen dat we te maken hebben met een wespenplaag. Hoe dit komt? U kunt zich vast nog wel herinneren dat we vorig jaar een lange warme zomer hadden. Hierdoor konden de koninginnen zich goed voeden en bleven ze doorparen. De zachte winter die daarop volgde was voor de wespen zeer aangenaam zodat ze konden blijven leven. Alsof dat nog niet genoeg was begon de zomer dit jaar ook nog eens vroeg. Kortom: Nederland is momenteel een paradijs op aarde voor de wesp.

Van eitje tot nest

Ieder voorjaar worden er opnieuw wespennesten gebouwd door de koninginnen. Zij zijn immers het sterkste. In het beginnend wespennest, gemaakt van fijngekauwd hout, leggen ze hun eitjes. Als de nesten af zijn komen de wespen naar buiten om eten te zoeken, vanaf dan kunnen ze overlast veroorzaken. Omdat er steeds minder voedsel te vinden is worden ze agressiever en zullen ze eerder steken. Wanneer het wespenseizoen afgelopen is, is moeilijk te zeggen. Dit hangt af van weersinvloeden zoals veel wind, lagere temperaturen en regen.

Alle gevolgen op een rijtje

Hoewel wespen nuttige beesten zijn voor de natuur kunnen ze voor (blijvende) schade zorgen. Ze kunnen namelijk:

  • Steken. Maar liefst 6 à 7 keer als ze echt agressief zijn! Mensen die allergisch zijn voor het gif kunnen zelfs last krijgen van verstikkingsverschijnselen, met alle gevolgen van dien.
  • Bacteriën verspreiden. Doordat ze in afvalbakken op zoek gaan naar eten nemen ze bacteriën met zich mee die ze vervolgens achterlaten op uw eten. 
  • Vernieling van uw woning. Wanneer er een wespennest in de spouwmuur zit wordt er isolatiemateriaal weggevreten om het nest te kunnen bouwen. Ook uw tuinmeubilair is niet veilig. Ze knagen kleine stukjes hout weg voor de bouw van het nest. De schade is minimaal, maar toch kan het meubilair er na verloop van tijd ruwer uitzien.

Wat te doen tegen wespen?

Een veel voorkomende reactie bij het zien van een wesp is dat men om zich heen gaat slaan. Helaas verergert dit de situatie omdat wespen agressief worden en juist gaan steken. Er zijn andere manieren om ze op afstand te houden.

Maak bijvoorbeeld gebruik van sterke geuren en rook, hier houden wespen niet van. Etherische oliën, krachtige wierook en kruidnagel zijn om die reden een goede oplossing. Hoewel het moeilijk is om ze van uw eten weg te krijgen kunt u een bak met zoetigheid (vers fruit) een stukje verderop plaatsen. Zo houdt u de wespen bij uw eigen eten uit de buurt.

Beginnend wespennest

Hoort u een laag gezoem uit de hoek van uw schuurtje? Breidt het aantal wespen in de tuin zich in korte tijd uit als u aan het eten bent? Of ziet u een papieren bal hangen? Dan heeft u waarschijnlijk te maken met een wespennest. Deze kunt u vinden op plekken in en rondom het huis waar het nest beschermd is tegen verschillende weersinvloeden. Veel voorkomende plekken zijn een wespennest in de grond, in kleine gaten en spleten, boomstammen, struiken, schuren, onder een dakgoot en een wespennest in spouwmuur.

Wat te doen tegen wespennest?

Als u denkt dat u te maken heeft met een wespennest, ga dan op zoek naar de aanvliegroute. Deze komt als het goed is uit bij het wespennest. Wat te doen bij wespennest? Blijf vooral rustig. Ga vooral niet zelf aan de slag met een wespen bestrijdingsmiddel, door het nest te verdrinken, uit te roken, kapot te slaan of het gat af te dichten. Hiermee wordt het probleem alleen maar erger en het brengt ernstige risico’s met zich mee. De wespen zullen agressief worden en in grote aantallen gaan steken. Bel direct een professionele ongediertebestrijder zoals Van der Velden die het nest kan bestrijden met een professioneel wespen bestrijdingsmiddel.

Wespennest weghalen? Van der Velden komt binnen 24 uur langs!

Door de wespenplaag 2019 is de kans groot dat u in uw omgeving last heeft van een wespennest. Probeer in dat geval nooit zelf het nest te weg te halen. Het incorrect verwijderen brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee! Schakel meteen Bestrijdingsdienst Van der Velden in om het nest professioneel te laten bestrijden. Na uw aanvraag nemen wij binnen 24 uur contact op. Neem contact met ons op via bel mij terug. U kunt ons ook bereiken via het contactformulier. Vraag een offerte aan, ontvang de kosten en maak direct een afspraak. Wespennesten bestrijden doen wij in o.a. Amsterdam, Amstelveen, Almere, Haarlem, IJmuiden, Hoofddorp, Uithoorn, Utrecht en ’t Gooi. Met Bestrijdingsdienst Van der Velden heeft u niet langer last van de vervelende wespenplaag.

Van der VeldenWespenplaag in Nederland: alles over wespen bestrijden!