My Blog

De 25 meest gestelde vragen over de eikenprocessierups

Alles over de veelbesproken processierups

De afgelopen weken hebben eikenprocessierupsen het nieuws gedomineerd. En ieder jaar lijkt de processierupsplaag steeds heftiger te worden. Opeens had iedereen in Nederland ontzettend veel last van de zogeheten jeukrups. Mensen durfden hun eigen tuin niet meer in, scholen mijden bepaalde sportparken en mensen vroegen volop medische adviezen aan artsen en op internetfora. Maar wat weten we eigenlijk over de eikenprocessierups? Bestrijdingsdienst Van der Velden heeft de 25 meest voorkomende vragen over de eikenprocessierups op een rij gezet!

In welke boomsoorten leeft de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups heeft een aantal favoriete eiken, namelijk: de zomereik, de Hongaarse eik, de mos eik, de moeras eik, de Amerikaanse eik en de steeneik. Ook de zuil eik is een geliefde eikenboom onder de eikenprocessierupsen.

Waarom maakt de eikenprocessierups eigenlijk een nest?

Om te kunnen schuilen voor natuurlijke vijanden. Roofkevers, vogels en bidsprinkhanen zijn gek op deze rupsen.

Wanneer vormt de eikenprocessierups een gevaar voor mensen?

Vanaf het derde vervellingsstadium ontwikkelen eikenprocessierupsen naast normale witte haren ook de gevaarlijke brandharen. Deze brandharen brengen bij contact gezondheidsrisico’s met zich mee. Dit kan onder meer voor huidklachten, oogklachten en luchtwegklachten zorgen.

Hoe herken ik het nest van een eikenprocessierups?

Vanaf het vierde larvestadium gaan eikenprocessierupsen nestelen. Dan ontstaan er spinsels op plekken waar de processierupsen hun nesten beginnen te bouwen. De spinsels waar de nesten mee gebouwd worden lijken heel erg op een witte nylonkous.

Waarom hebben eikenprocessierupsen eigenlijk brandharen?

De brandharen van de eikenprocessierups fungeren als verdediging. Wanneer de eikenprocessierups zich bedreigt voelt schieten de processierupsen hun brandharen af om hun vijanden af te schrikken.

Hoeveel brandharen heeft een eikenprocessierups?

Vanaf het derde larvestadium heeft een eikenprocessierups circa 700.000 brandharen. Bij elke vervelling worden de brandharen vernieuwd. Een eikenprocessierups vervelt drie keer. Iedere rups produceert dus meer dan twee miljoen brandharen!

Hoe kan iemand in contact komen met brandharen van een eikenprocessierups?

Brandharen worden bij ongewenst bezoek of bij een ongewenste aanraking afgeschoten. Ook kunnen brandharen vanuit nesten met de wind worden meegevoerd en verspreid. Ook trillingen in het verkeer kunnen er voor zorgen dat iemand met de brandharen in contact komt.

Hoe lang blijven brandharen van de eikenprocessierups actief?

Brandharen behouden 6 tot 8 jaar hun activiteit. Ze kunnen dus ook op plekken, waar de rups al enkele jaren niet meer aanwezig is, voor overlast zorgen.

Kun je als je brandharen op je lichaam of kleding hebt deze doorgeven aan anderen?

Ja. Er moet dan wel sprake zijn van lichamelijk contact.

Zitten er brandharen in de nesten van de eikenprocessierups?

Ja. De nesten zitten vanwege de vervellingshuidjes en rupsen vol met brandharen. Blijf dus altijd uit de buurt!

Hoe ver kunnen brandharen van eikenprocessierupsen wegwaaien?

Dat hangt natuurlijk af van de windkracht. Loszittende vervellingshuidjes kunnen bij stevige wind honderden meters verwaaien.

Wat is de invloed van regen op brandharen?

Bij regen spoelen brandharen weg. Wanneer het heeft geregend zie je dan ook dat het aantal mensen met klachten afneemt. Het is echter geen garantie dat de brandharen er niet meer zijn.

Kan ik in mijn tuin zitten als er aangetaste eiken in de buurt staan?

Nee. Dit kan pas als er professionele bestrijding is toegepast. Ook het maaien van met brandharen besmette gazons kan een risico opleveren. Ook tuinmeubilair kan besmet zijn.

Kan ik de was buiten hangen in een besmet gebied?

Dit is niet verstandig. De kans is aanwezig dat de was besmet raakt met brandharen.

Ben ik in mijn auto beschermd tegen de eikenprocessierups?

Als je uit de buurt blijft van besmette bomen ben je in principe veilig voor brandharen van de eikenprocessierups. Wanneer je in de buurt komt kunnen brandharen wel auto’s binnentreden. Het filterpakket van auto’s is onvoldoende om het binnentreden van brandharen te voorkomen. Beperk bij aangetaste bomen het gebruik van de ventilator.

Een eik in mijn omgeving is aangetast door eikenprocessierupsen. Waar kan ik dit melden?

Boomeigenaren zijn verantwoordelijk voor het verwijderen van eikenprocessierupsen. Meld je bij de gemeente wanneer je boom is aangetast door de eikenprocessierups. Zij kunnen dan een ongediertebestrijder inschakelen. Doe dit altijd zo snel mogelijk.

Hoe lang blijven nesten van eikenprocessierupsen in bomen hangen?

Een goed verankerd nest kan jaren aan een boom blijven hangen. Door stevige weersinvloeden kunnen ze uit de boom vallen.

Wat is het beste moment om eikenprocessierupsen en nesten weg te laten halen?

Zodra ze zich verzameld hebben om te gaan nestelen en/of al genesteld zijn.

Zijn na het verwijderen van de rupsen en nesten ook alle brandharen weg?

Met het verwijderen van de rupsen en nesten is de bron van brandharen verdwenen. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat de brandharen, voor de verwijdering, verspreid zijn.

Kunnen mensen zelf de eikenprocessierupsen bestrijden?

Nee. Het wordt sterk afgeraden om de eikenprocessierups zelf te bestrijden. De kans op verspreiding en contact met brandharen is altijd ontzettend groot. Doe dit dus absoluut niet!

Wie kunnen eikenprocessierupsen en nesten verwijderen?

Laat nesten uitsluitend verwijderen door professionele ongediertebestrijders!

Zijn de problemen voorbij als de eikenprocessierupsen verpopt zijn en als nachtvlinders zijn weggevlogen?

Nee. De nesten van de eikenprocessierupsen zitten helemaal vol met brandharen. Bij vervelling worden nieuwe brandharen aangemaakt. De oude brandharen blijven ook over in de nesten.

Kunnen nachtvlinders voor schade zorgen?

Nee. Ze kunnen wel brandharen verspreiden wanneer zij het nest verlaten.

Is het kappen van alle eiken in Nederland niet een goede oplossing?

Eikenbomen vormen de belangrijkste voedselbron voor de eikenprocessierups. Toch is het niet realistisch om het probleem op te lossen door alle eiken maar te kappen. Eiken hebben namelijk een grote ecologische waarde, zijn een gewaardeerde houtsoort en vervullen vele ecosysteemdiensten.

Waarom wordt het leger niet ingezet om de eikenprocessierups te bestrijden?

In het verleden heeft de Belgische overheid haar leger ingezet voor het bestrijden van eikenprocessierupsen. Dit heeft destijds niet het gewenste effect gehad. Uitsluitend professionele ongediertebestrijders kunnen de eikenprocessierups bestrijden.

Overlast door de eikenprocessierups? Processierups bestrijden door Van der Velden!

Heb je ook last van de eikenprocessierups? En vind er een processierupsplaag plaats in een park waar je vlakbij woont of werkt? Laat deze dan professioneel bestrijden en verwijderen door Bestrijdingsdienst Van der Velden! Na aanvraag nemen wij binnen 24 uur contact met je op. Neem contact met ons op via bel mij terug. Je kunt ons ook bereiken via het contactformulier. Vraag een offerte aan, ontvang de kosten en maak direct een afspraak. Processierupsen bestrijden doen wij in o.a. Amsterdam, Amstelveen, Almere, Haarlem, IJmuiden, Hoofddorp, Uithoorn, Utrecht en ’t Gooi. Met Bestrijdingsdienst Van der Velden ben je weer snel van deze vervelende jeukrups af.

Van der VeldenDe 25 meest gestelde vragen over de eikenprocessierups