Eikenprocessierupsplaag 2020 heviger dan ooit

Inhoudsopgave

Een groeiend probleem

Vorig jaar veroorzaakte de eikenprocessierups al voor veel overlast. Tienduizenden mensen moesten naar het ziekenhuis vanwege o.a. huidirritaties, oogklachten en benauwdheid door de brandharen van de rups. Hoewel we er nu nog niks van merken, zal het probleem in 2020 groter worden. Voor deze groeiende overlast zijn een aantal belangrijke oorzaken. In 2019 nam het aantal eikenprocessierupsen flink toe. Deze rupsen groeide uit tot vlinders die eitjes zijn gaan leggen. Deze eitjes komen in het voorjaar uit waardoor er weer sprake zal zijn van een eikenprocessierups plaag. Deze rupsen groeien weer uit tot vlinders die eitjes zullen leggen. We kunnen dus spreken van een cirkel die steeds rond komt. Eikenbomen vormen daarbij een belangrijke voedselbron voor de beestjes. Omdat er meer eikenbomen zijn gepland, kunnen er meer rupsen in leven blijven. Daarnaast zijn er minder natuurlijke vijanden door het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Denk aan de rupsenaaskever, de groene gaasvlieg en de kale bosmier. Tot slot dragen de hogere temperaturen bij aan de ontwikkeling van de processierups. Door de zachte winter zullen de eitjes eerder uitkomen.

Waar komen we de rupsen tegen?

Door de ontwikkelingen trekt de processierups verder ons land in en zal op nog meer plekken overlast veroorzaken. Volgens Richard Piké wordt het vooral in Utrecht druk. “Het gebied van de rupsen verschuift ieder jaar een stukje naar het Noorden, omdat het daar opwarmt. Limburg, Brabant en Drenthe werden al jaren getroffen, nu is ook het midden van het land aan de beurt.”

Bestrijdingsmethoden

Er bestaan verschillende methodes om de met brandharen bedekte rupsen te bestrijden:

  1. Nematoden. Dit is een preventieve maatregel maar de effectiviteit wordt in twijfel getrokken. Er worden aaltjes in de boom aangebracht die zich invreten op een rups die net is uitgekomen. Van brandharen is nog geen sprake aangezien ze deze pas krijgen na een paar keer vervellen. Volgens Piké is het een goede, maar korte aanpak. “De nematoden kunnen slecht tegen daglicht, dus ze moeten in het donker worden aangebracht. Bij het eerste licht gaan ze dood.”
  2. Een verscheidenheid aan planten creëren en kastjes ophangen waarin koolmeesjes kunnen overleven. Piké: “Hierdoor zijn er natuurlijke vijanden in de buurt die zich kunnen voeden met de rupsen.”
  3. Biologische bestrijdingsmiddelen. Deze kunnen volgens de ongediertebestrijder efficiënt werken. Het nadeel is dat het ook rupsen dood die niet gevaarlijk zijn.

Conclusie: een goede voorbereiding is het halve werk

Omdat we op de hoogte zijn van de ontwikkelingen, weten we dat de processierups hoogstwaarschijnlijk eerder zijn intreden zal doen. De piek lag vorig jaar op 15 juni, dit jaar zullen de rupsen al eerder voor overlast gaan zorgen. Ook weten we dat er veel overlast zal komen op plekken waar dit vorig jaar ook het geval was. Compleet verrast zullen we dus niet zijn. Daarom kunnen we ons nu al goed voorbereiden. Piké zorgt dat hij goed voorbereid is om de komst van de processierups. Hoewel hij denkt dat het niet gaat lukken om de plaag dit jaar honderd procent de kop in te drukken, kunnen we het wel minimaliseren. Door zeer grondige preventie en bestrijding kan de eikenprocessierupsplaag effectief worden aangepakt. De bestrijding gaat volgens hem medio maart van start.

Voor wie gewerkt

Bestrijdingsdienst Van der Velden werd vorig jaar vele malen benaderd voor het bestrijden van processierupsen. Gemeenten, ziekenhuizen, de NS, Staatsbosbeheer en particulieren schakelden de hulp is van deze experts om snel van de overlast af te zijn.

Binnen 24 uur processierupsen bestrijden door Van der Velden

Denkt u last te hebben van een processierupsplaag? Aarzel niet en schakel direct Bestrijdingsdienst Van der Velden in om deze te bestrijden op professionele wijze. Bij een aanvraag nemen wij binnen 24 uur contact op. Neem contact met ons op via Bel mij terug. U kunt ons ook bereiken via het contactformulier. Vraag een offerte aan, ontvang de kosten en maak direct een afspraak. Processierupsen bestrijden doen wij in o.a. Amsterdam, Amstelveen, Almere, Haarlem, IJmuiden, Hoofddorp, Uithoorn, Utrecht en ’t Gooi. Met Bestrijdingsdienst Van der Velden bent u snel weer vrij van ongedierte!

Bel direct naar 085 0290 770

Direct contact opnemen?

Teruggebeld worden?