Voor 1980 was de eikenprocessierups nog zeldzaam en werd hij slechts enkele malen gesignaleerd in ons land. Vanaf 1987 kwam de rups vaker voor in met name Noord-Brabant en het aangrenzende deel van Limburg. De voortplanting nam toe vanaf 1996 en inmiddels komen we de rupsen in de meeste provincies tegen. Door de gunstige weersomstandigheden treffen we de beestjes dit jaar in grote hoeveelheden aan, waardoor de overlast heviger is dan vorig jaar. Maar hoe ziet de levenscyclus van de processierups er eigenlijk uit? En op welk moment vormen ze het grootste gevaar? U leest het in deze blog.
September – half april: eitjes overwinteren
In deze periode overwinteren de pakketjes met eitjes in de toppen van de eikenbomen tot de volgende lente.
Half april – half mei: jonge rupsen
De eitjes komen vrij vroeg in het voorjaar uit, vaak nog voordat de eikenbomen blad krijgen. Door de hoge temperaturen vorig jaar wordt de ontwikkeling van de processierups versneld. De zachte winter zorgt ervoor dat de eitjes dit jaar eerder zullen uitkomen. Wanneer de eitjes uitkomen zijn de rupsen oranje van kleur.
Half mei – eind juni: volgroeide rupsen
Nadat de eitjes zijn uitgekomen duurt het larve stadium ongeveer 2-3 maanden, waarin de jonge rupsen in totaal 5 keer vervellen. Tijdens deze periode volgroeien de eikenprocessierupsen en worden ze grijsgrauw van kleur met lichtgekleurde zijden. Na de derde vervelling krijgen ze zowel lange als korte haren op hun rug. De microscopisch kleine haren hebben weerhaken en zijn giftig, deze worden ook wel brandharen genoemd. Iedere rups kan er maar liefst 700.000 hebben. De haren worden afgestoten bij bedreiging en dringen gemakkelijk de huid, ogen en luchtwegen binnen via de wind. Dit kan voor onaangename klachten zorgen bij mensen en dieren. Denk aan huiduitslag, rode ogen, zwellingen, jeuk en klachten aan de luchtwegen.
Tijdens deze periode kan ook het bekende gedrag van de rupsen worden waargenomen. Ze kruipen in grote aantallen (in processie) van de takken naar de bladeren waar ze zich ’s nachts mee voeden. Momenteel zijn er meer eikenbomen gepland en daardoor kunnen er meer rupsen in leven blijven. Dat betekent dus ook dat we te maken krijgen met meer overlast.
Wanneer de rupsen hun buikjes rond hebben gegeten, verzamelen ze zich in compacte nesten. De nesten worden gemaakt op de stammen of takken van de bomen en bestaan uit draden, brandharen, uitwerpselen en vervellingshuidjes. Bij erg warm weer is de grond aan de voet van eiken ook geliefd.
Half juni – eind augustus: ontpoppen
In juli zijn de vlinders volgroeid waarna ze zich ontpoppen tot volwassen grijskleurige vlinders. Van eind juli tot eind augustus vliegen de vlinders uit, waarbij de mannetjes verder gaan dan de vrouwtjes. De nesten worden leeg achtergelaten in de eikenbomen. Hierin blijven vervellingshuidjes, pophuiden en brandharen achter. De brandharen behouden lange tijd hun giftige stof en daarom is het gevaar nog niet helemaal voorbij.
Augustus – half september: vlinder
De volwassen vlinders zijn ’s nachts actief. Ze paren en produceren ei pakketjes met 20-50 stuks. Deze zetten de vrouwtjes in de kruinen van verschillende soorten eikenbomen wanneer zij uitvliegen. Hieruit komen volgend voorjaar weer jonge rupsjes. Zo begint de cyclus opnieuw.
Overlast? Van der Velden bestrijdt binnen 24 uur!
De eikenprocessierups kan lange tijd voor overlast zorgen, zelfs wanneer de vlinders uitvlogen zijn. Daarbij komt dat er dit jaar meer rupsen in ons land zullen zijn. Om vervelende klachten te voorkomen is het daarom belangrijk dat u alert bent op de aanwezigheid van processierupsen in uw buurt. Denkt u last te hebben van een processierupsplaag? Aarzel niet en schakel direct Bestrijdingsdienst Van der Velden in om deze te bestrijden op professionele wijze. Bij een aanvraag nemen wij binnen 24 uur contact op. Neem contact met ons op via bel mij terug. U kunt ons ook bereiken via het contactformulier. Vraag een offerte aan, ontvang de kosten en maak direct een afspraak. Processierupsen bestrijden doen wij in o.a. Amsterdam, Amersfoort, Amstelveen, Almere, Haarlem, IJmuiden, Hoofddorp, Uithoorn, Utrecht, ’t Gooi en Zeist. Met Bestrijdingsdienst Van der Velden bent u snel weer vrij van ongedierte!