De Aziatische tijgermug: alles wat je moet weten over deze mug

Inhoudsopgave

Meld de Aziatische tijgermug bij de NVWA

Allereerst is het belangrijk om te weten dat als je de Aziatische tijgermug ziet, dat je deze moet melden bij Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ze hebben als doel dat de tijgermug zich niet gaat vestigen in Nederland. Wanneer je vermoedt dat je deze ziet, sla deze dan dood. Maak vervolgens foto van de mug en neem contact op met de NVWA. Wij nemen je mee in dit artikel hoe je de Aziatische tijgermug herkent, wat er gebeurt na een melding en hoe deze bestreden wordt.

Wat is een Aziatische tijgermug?

De tijgermug, wetenschappelijk bekend als Aedes albopictus, is klein van formaat (ongeveer 4 à 5 millimeter), maar gelukkig makkelijk te herkennen aan:

  • De kleur van deze is: zwart met witte lichaam en poten
  • Een witte streep op hun rug
  • Kleiner dan normale muggen
  • Steken ook overdag
  • De achterpoten hebben een wit uiteinde

Deze mug is niet alleen een vervelend tijdens de zomermaanden, maar kunnen ook een gezondheidsrisico zijn door de ziekten die ze kunnen overdragen als je gestoken wordt. Om deze reden willen we niet dat de Aziatische tijgermug zicht vestigt in Nederland.

Wat is dan geen tijgermug?

In Nederland komen verschillende muggen voor. De meest bekendste zijn de grote steekmug (Culiseta annulata) en de huissteekmug (Culex Pipiens). In sommige gevallen worden deze aangezien als een tijgermug, maar dat zijn ze niet. Deze muggen verschillen ten aanzien van de tijgermug door

  • De kleur van deze zijn: bruine of beigeachtig lichaam en poten
  • Deze muggen hebben vlekken op hun vleugels
  • Deze muggen zijn vooral in de schemering en ‘s nachts actief
  • Deze muggen staan bekend om hun gezoem en steken

Het is belangrijk om te weten dat als je de ‘normale’ mug ziet en dus geen tijgermug dat je niet de NVWA hoeft te waarschuwen.

Waar moet ik het melden?

Wanneer je een mug hebt doodgeslagen of ergens hebt gesignaleerd en je bent er zeker van dat dit een Aziatische tijgermug is, dan moet je dit melden bij de NVWA, klik hier. Op deze website kun je een formulier invullen en er wordt gevraagd om foto’s van de mug mee te sturen, zodat de mensen van de NVWA alles kunnen beoordelen. Mocht het écht een Aziatische tijgermug betreffen, dan zal er contact met je worden opgenomen en komen de mensen van de NVWA bij jou langs om deze duurzaam te bestrijden (niet schadelijk voor mens en dier), voorzorgsmaatregelen te nemen en zetten vallen uit met de kans om de Aziatische tijgermug te vangen.

Wat zijn de broedplaatsen van een Aziatische tijgermug?

De vrouwtjes tijgermug legt graag haar eitjes op plekken waar water lang blijft staan. Dit zijn vaak plekken die we niet zo snel zien. Bijvoorbeeld in oude emmers, plantenpotten, onder schoteltjes, in vazen, in de goot van een schuurtje, in regentonnen, en zelfs in weggegooide blikjes, flesjes, drinkbakken van dieren, oude autobanden, of in putten en afvoerputjes langs de straat. Grote waterplekken zoals sloten, vijvers, kanalen of meren zijn geen plekken waar de tijgermug haar eitjes legt. Die plekken vindt ze niet fijn. De ontwikkeling van ei tot volwassen tijgermug duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

Hoe komt het dat de tijgermug in Nederland is?

Dit kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen lift te Aziatische tijgermug mee met mensen die uit het buitenland komen waar. Daarnaast kan de mug meeliften met tweedehands autobanden of vliegtuigbanden. Ook is het mogelijk dat de mug via Lucky Bamboo’s meelift in de vorm van een eitje.

Welke ziektes kan de Aziatische tijgermug dragen?

De tijgermug kan verschillende ziektes doorgeven en daarom willen we niet dat deze mug zich permanent vestigt in Nederland. Dit zijn de belangrijkste:

  • Dengue (knokkelkoorts): je kunt je een beetje ziek voelen, koorts krijgen of zelfs ernstigere klachten hebben.
  • Chikungunya: dit geeft koorts en kan je gewrichten pijn doen. Soms blijft die pijn lang.
  • Zika: vaak merk je hier niet veel van. Maar als een vrouw die zwanger is Zika krijgt, kan het problemen geven voor de baby.
  • Westnijlvirus: de meeste mensen voelen hier niks van. Maar soms kan het je zenuwstelsel aantasten.

In sommige plekken is de kans klein dat je deze ziektes krijgt. Maar het is wel goed om te weten dat het kan.

Voorzorgsmaatregelen die je zelf kunt nemen tegen de Aziatische tijgermug.

Om jezelf en je omgeving te beschermen tegen de Aziatische tijgermug, kun je deze eenvoudige stappen volgen:

  1. Laat geen water stilstaan: kijk rond je huis of tuin. Zorg dat er geen water blijft staan in dingen zoals plantenbakken, emmers of oude banden.
  2. Dek water af en ruim op: zorg ervoor dat grote waterbakken zoals regentonnen dicht zijn. Gooi ook rommel zoals lege blikjes en flesjes weg, want daar kan water in blijven staan.
  3. Vers water: Ververs het water in bijvoorbeeld vogelbadjes of dierenbakken één keer per week, zodat het schoon blijft.
  4. Houd muggen buiten: plaats horren voor je ramen en deuren. Als je slaapt, kun je een klamboe over je bed hangen.
  5. Smeer je in: gebruik een muggenspray als je naar buiten gaat, vooral in de ochtend of avond.
  6. Bedek je huid: draag kleding die je armen en benen bedekt als je naar buiten gaat, zodat muggen je niet kunnen steken.
  7. Houd je tuin netjes: Maai het gras en snoei de planten. Muggen houden van plekjes waar ze zich kunnen verstoppen.
  8. Muggenvallen: Denk erover na om muggenvallen of speciale lampen te gebruiken om muggen te vangen.

Deze tips helpen je om muggenbeten te voorkomen en zorgen ervoor dat muggen zich niet bij jou thuis gaan voelen. Je kunt daarnaast het beste de broedplaatsen schoonmaken met een borstel, zodat als er eitjes liggen en er water bijkomt, de larven van de Aziatische tijgermug niet kunnen overleven.

Veelgestelde vragen

Bestrijdt Bestrijdingsdienst.nl de Aziatische tijgermug?

Nee, Bestrijdingsdienst.nl bestrijdt niet de Aziatische tijgermug, maar ‘standaard’ muggen bestrijden wij wel wel. Wij mogen de Aziatische tijgermug niet bestrijden in verband met dat de NVWA zelf onderzoek hiernaar doet om de populatie in toom te houden.

Is de steek van een tijgermug anders dan van een normale mug?

Ja, de steek van een tijgermug kan anders aanvoelen dan die van een normale mug. Hoewel de fysieke reactie op de steek, zoals jeuk, roodheid en zwelling, vergelijkbaar kan zijn, hebben mensen soms heftigere reacties op de steek van een tijgermug. Dit komt doordat de tijgermug andere stoffen kan overbrengen bij de steek, wat voor een intensere of anders aanvoelende reactie kan zorgen. Daarnaast steekt een tijgermug vaak meerdere keren in een korte periode, wat kan resulteren in meerdere bulten dicht bij elkaar.

Wat gebeurt er als je gestoken wordt door een tijgermug?

Als je gestoken wordt door een tijgermug, krijg je vaak een rode, jeukende bult op de plek van de steek. De huid rond de bult kan opzwellen en gevoelig zijn. In zeldzame gevallen, als de tijgermug een ziekte draagt, kun je symptomen van die specifieke ziekte ontwikkelen, zoals koorts of gewrichtspijn.

Bel direct naar 085 0290 770

Direct contact opnemen?

Teruggebeld worden?